Wednesday, October 25, 2017

Ulang Tahun ke-9




Lama tak update tetiba nak berulang tahun bagai.. hehee.. kasik chance la.... hehee... (hah..ni ayu, aku update dah...)

Alhamdulillah, harini 25.10.2017, genap 9 tahun usia perkahwinan aku dan mr.hasben... Alhamdulillah, diberikan kebahagian, 2 permata hati dan dilimpahi dengan cinta.  Pejam celik ja dah 9 tahun... Rasa macam baru lepas tunang je... hehehee...

Tipulah kalau dalam masa 9 tahun tak ada up & down... asam garam rumah tangga la tu... yang penting faham dan hormat pasangan masing-masing. Even sekarang pun kami masih mengenali hati budi.  kalau ada toleransi dan semua ni, InsyaAllah, till jannah... hehee...

So, Mr.hasben, i love you today, tomorrow and forever..... Happy 9th Anniversary!



Friday, January 13, 2017

Dompot #aqeelhulaif dah Sunat....

Alhamdulillah, masa cuti sekolah, abang dompot dan selamat bersunat... .. mula-mula tak sangka juga dia nak setuju... bila ramai kawan-kawan dia join, dgn kami pun dok pujuk akhirnya dia setuju.... pada 27/11 tu dah selamat la dia jadi anak bujang.

Majlis bersunat ni anjuran sekolah dia... yang bestnya sekolah buat cara kampung... ada berarak, bersilat, bergendang, bomba datang jirus air & yang paling win, sunat cara tradisional... dengan tok mudim.. hahaa.... seronok juga kami parents ni.. teruja.. maktok & tok abah pun mai skali kat sekolah masa tu....

Majlis start dalam pukul 8.30 pagi... mula-mula bapa-bapa diminta berarak dengan anak-anak dari kepala jalan nak masuk ke sekolah... tapi mak-mak pun teruja.. ikut sekali.... hahaha.. bukan selalu kan....ada bunga manggar, ada bunga telur, ada gendang.... mmg menarik....total semua 25 orang, tapi last minute sorang nangis tanak.. hehee.. budak tu kecik lagi.. baru pra-sekolah 5 tahun.. heheee...
 


 Lepas berarak, ada persembahan silat...lepas tu bagi cenderahai kat budak-budak yang nak khatan.. dapat bunga telur & kain pelikat sorang satu.....

Pastu mula la sesi bersiram.. meriah betul... awai tu masing-masing cam malu... bila dah start basah, sampai slide atas padang pun ada... hehee.. umar & anak buah sorang lagi tengok saja la sebab tak bawak  baju....










Lepas semua dah bergumbira, basah lencun, cikgu-cikgu pun panggil suruh salin baju.. pakai kain pelekat yang dorang dapat tadi & berkumpul kat computer lab.....kat bawah ni dah ikut susunan nombor yang dapat masa pendaftaran.. dompot kena nombor 16.... tengok memasing muka cuak tu.. heheehe.....

 Proses berjalan sat ja... sorang dalam 5 minit camtu ja..... Alhamdulillah, bila sampai giliran dompot, kami semua hantar dia kat bilik nak sunat tu... mr.hasben ja masuk.. kami tunggu kat luar... dengar la suara dia mengaduh sikit... selamat dah anak aku.. heheehe......

Lepas sunat, semua lepak dulu kat kelas yang dah transform jadi 'ward'.. hehee... depa kena lepak at least dua jam baru boleh balik.... ajk majlis siap masak lagi untuk lunch.. sedap jugak makan makanan kampung.... dompot leh makan ikan goreng ja.. tu pun laju.. abis sepinggan... heheee....


Lepas dua jam, kami pun balik..... Alhamdulillah, semua ok.. cuma malam tu dia nangis sebab sakit.. biasa la...luka kan... part tu pulak... dengan mak2 dia cembeng sekali... heheee....sian nak tolong tatau nak buat cmana....zikir2 la sampai dia tido....

Esok tu kami balik kg mr.hasben... buat kenduri kat sana.. meriah macam kenduri kawen...banyak juga la dompot collect duit... heheee....


 Alhamdulillah.. selesai dah sorang... adik nanti tatau lagi mcmana.... heheee..... Selamat jadi anak bujang Muhammad Aqeel Hulaif..... laf...lafff....










Friday, January 6, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

hehee.... tetiba ja happy new year kan... ni menyahut teguran mak incik ahyu yang tengah seronok bersnow kat new york la nih.. ye lah.. ye lah.. pas ni aku rajin2 update la.... azam tahun baru gak ni...

emmm.. rasanya tak terlewat lagi untuk ucapkan selamat tahun baru... semoga tahun ini lebih baik dari tahun yang lepas...Aamin...

Tuesday, November 1, 2016

Ngopi di Armor Kopi, Bandung


Armor Kopi terletak di wisata Taman Hutan Raya Ir. H. Djuanda... sejuk, nyaman dan tenang sungguh bila sampai di sini.  Cuma yang tak bestnya bila ada org yang tak paham dan tak tahu nak hargai keindahan alam nih... iskk..nanti aku cerita...

Sampai saja di cafe nih, kita boleh lepak-lepak dulu atau terus ke dalam cafe untuk order. dont worry kalau taktau nak order apa.  budak kat kaunter tu akan rekemen kopi/minuman yang depa ada... tepuk dada tanya selera saja.....kat sini juga ada makanan... tapi makanan ringan atau kat sini depa panggil cemilan saja..kalo nak yang heavy sikit, boleh order dari cafe sebelah. dorang akan hantar ke meja kita....

member mr.hasben order makanan cemilan special bandung- Rujak Cireng... bentuk dia cam cucur ikan bilis kita...bentuk kecik2... rasanya buat dengan tepung pulut... agak garing diluar, lembut di dalam... cicah pulak dengan sos pedas.... sedappp... tapi kena makan time panas.. bila sejuk kejung.. ekekekee... pastu order jugak pisang goreng cheese.... sedap.... kena pulak dengan Robusta panas-panas.... nyamannnnn...


us bersama pengantin baru...

mas aulia & fams pun join lepas tu...


di tengah hutan pine...

tadi ada cakap pasal orang yang tatau nak hargai keindahan alam.... cerita dia camni.... kat armorkopi ni, ada satu area dia buat cam betul-betul kat area lereng bukit (sila refer gambar di bawah..ni bukan gambar masa sebenar... malas nak snap..sakit mata....)... area ni mmg cantik.. view menarik.... lebih sejuk...... masa kami sampai, area tu penuh... rasanya org local la.... tu bukan masalah pun.. cuma yang tak best nya... atas meja ada kotak rokok sorang sekotak... laki pompuan, pakai tudung free hair... hipster abis tu tak salah.. tapi tengok tempat la.... orang mai tempat cenggini nak cuci paru-paru dari asap debu kota.. hampa mai nak merokok gembira dah pasaipa.... tak paham betoi....nak merokok gembira pi jalan braga sana.... failed betoi....


itu la cerita kami di armor kopi... orang luar boleh la pergi untuk rasai pengalaman berbeza mengopi di tengah hutan......


Monday, October 10, 2016

Majlis Perkahwinan Pyan & Dhinda di Puri Suryalaya, Bandung, INDONESIA

18 Oktober yang lepas, aku & Mr.hasben berpeluang menjejakkan kaki ke Bandung sekali lagi.  Kali ini kami ke sana atas urusan perkahwinan BFF mr.hasben, Sofyan & Dhinda.  Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar.  Indah sekali perjalanan majlis.  Konsep perkahwinan Jawa sebab Dhinda orang jawa.  Banyaklah adat-adat yang dilakukan sepanjang majlis berlangsung.  Macam tengok teater pun ada. Ada lagu, ada sajak, ada tarian. Memang seronok sangat...

Pagi 18/10 tu, seawal jam 5 pagi MUA datang ke bilik.. hahahaa.... gigih hire MUA.  2 minggu sebelum berangkat gigih carik kat IG.  Rupanya banyak gila MUA kat bandung.  Mua yang aku dapat, nama dia Letisia.  Dia pun cakap mmg ramai mua kat bandung.  sebab kebiasaannya untuk majlis perkahwinan, mmg khidmat mua diperlukan.  kiranya package mua dorang complete sekali dengan package katering.  dalam package tu macam2 la yg depa bagi.  mekap untuk ibu pengantin, bridesmaids, lengkap.. cuma pilih ja nak package yang macamana.  ikut pemerhatian, mmg semua yang hadir ke majlis, esp family members & rakan terdekat akan pakai cantik2 and mekap cantik2..pakaian depa wahhh... mentang-mentanglah syurga fabrik....so tindakan bijak jugak aku hire mua...pakai lak baju poplook yg ada sekuin skit kat tangan...kalo tak, terus kalah ngan makcik2 kat sana.. ekekekekeke..... kat sana mekap lebih pada pengantin takkan terjadi sbb macam dhinda haritu, dengan pakaian dia, dengan mekap dia, dengan hiasan kepala dia, mmg stand out abis.... sapa pun takleh challenge....

Majlis berlangsung di Puri Suryalaya..kiranya gedung perkahwinan la.  majlis akad nikah start jam 8.. majlis akad buatindoor.  ada seorang pengacara merangkap floor manager.  dia la yang akan run majlis tu. masa akad pengantin lelaki aja ada kat atas stage.  pengantin perempuan tunggu dalam bilik.  bila dah sah, baru pengantin perempuan akan keluar.  dari situ bermulala upacara adat jawa.  banyak step juga.. seronok tengok benda baru mcm nih... okeh..moh tengok gambar sambil bercerita......


Akad nikah... pengantin lelaki, kadi, dan saksi sahaja time ni

Bila dah sah, baru pengantin perempuan keluar
makcik ni la yang jadi pengacara majlis merangkap floor manager

salah satu daripada beberapa adat yang dilakukan



Mr.hasben & adik ipar pengantin lelaki

kami bersama mak pengantin lelaki... cantik kan mekap dia......

pengantin lama.. ekekeke....
 Usai majlis akad nikah dalam pukul 10 camtu, pengantin masuk tukar baru... parents both pengantin pun tukar baju juga.  tadi parents pakai baju kurung & baju melayu, untuk resepsi depa tukar pakai baju jawa.  cantik sangat...pengantin lagila...complete baju jawa dari hujung rambut sampai hujung kaki... bau bunga melur punya la wangi.. heheehe......

Dalam pukul 11 lebih sikit, semua start beratur untuk perarakan masuk ke tempat persandingan.  kalau tadi akad buat indoor, untuk persandingan buat outdoor.  utk majlis akad, saudara & rakan terdekat saja manakala persandingan ni ramai la yg datang... aturan perarakan masuk dimulai dengan sepasang penari jawa...depa ni nanti akan menari rama & sita masa pengantin dah sampai atas pelamin.... kemudian diikuti oleh seorang lelaki.. taktau siapa tapi dia macam bercerita dalam bahasa jawa. yg paham pun bila part nama ja.. ekekeke... pakcik ni akan bercakap sampai la pengantin sampai ke pelamin.  kemudian diikuti dengan pengantin, both parents, keluarga pengantin perempuan dan seterusnya kami-kami dari sebelah pengantin lelaki.  mula-mula aku dengan mr.hasben ikut jugak, tapi slow sangat.. kami pun keluar barisan, gi amik-amik gambar.. ekekekee.....

start nak beratur untuk perarakan masuk...
pengantin jawa....

start bergerak masuk....

sampai pelamin, pengantin & parents both pihak stay atas pelamin tu sampai majlis tamat.....tarian pun dimulakan...
tak boleh suka-suka naik atas amik gambar dengan pengantin. kena pi kat makcik pengacara majlis tadi, tadi lampu hijau baru boleh naik atas.. amik gambar pun formal punya....
besar & cantik sungguh pelamin depa....

Kami tak tunggu sampai majlis tamat...lepas je makan-makan, nak jumpa amik gambar ngan pengantin pun tak dapat, maka kami pun mintak diri dulu...... tumpang Aulia (member mr.hasben dari jakarta) untuk ke pasar baru... baju semua dah bawa siap...... petang tu sambung aktiviti kat pasar baru saja....

last but not least, gambar untuk kenangan hari tua... ekekee....





-Tamat-


















Tuesday, August 9, 2016

Kembali...

WWahhh...agak lama membiarkan blog mendung kelabu... agak bz kebelakangan ini... banyak nak cerita... cerita pembedahan my mom.. cerita bercuti tanpa gaji selama lebih 2 bulan... dan banyak lagi.....

petang-petang nanti bila keadaan meja ni dah reda aku akan start mengarang...

Jumpa lagi... ;)

Tuesday, March 29, 2016

Cuti-cuti Penang Last February......


Masa cuti Chinese New Year aritu, dompot cuti seminggu.. kesian pulak tak pegi mana..Mr.hasben pun takda masa tu... dia bersama kumpulan sedang berpergian... annual pattaya bike week... dah tahun ke-4 kalau tak silap dia takkan ada di m'sia time2 gini... 

so, menjadi ibu yang baik, meh mama bawak awak berdua berpergian jugak.... tak ke mana pun.. mai penang je.. hehehee.... khamis petang balik umah... jumaat pagi angkut sekali depa mai sini... lepak opis sampai huru hara workstation i ni... tengahari tu amik 1/2 day off.. off kami ke Sentral Seaview Hotel Penang... heheee... kat tanjung bungah je..... hari khamis tu baru perasan.. la.....rupanya hotel ni dulu hotel naza....dulu pernah nak buat event kat sini... tak jadi... kiranya penah datang survey gitu la....

Since keluar dari opis kul 12, masih awal la untuk check in... bawak dorang round botanical garden... hahaha... dah lain gila dah botanical garden...nak masuk kot mana pun dah tatau.... last2 pusing2 kat area parking tu, nampak group monyet, berenti tepi jalan, bukak tingkap, jamu la korang monyet tu makan dari dalam keta.. panas gila wehh nak turun... tengahari rembang.. ekekeke....tu pun dah happy gila dah bebudak.... ekekeke...

Dari botanical garden, singgah lunch kat kfc tepi island plaza tu... pastu beli bahan2 kudap kat hotel sikit kat cold storage island plaza...dah settled semua terus gerak ke hotel....

Sampai hotel dalam 2.30... ni la bermula hazab dia... hotel semua ok.. tapi masa nak check in tu punya la slow gila.. masa pegi tu kan ke masa break chinese new year.. so agak pack gak la dorang nak cek in sekali..skali mai satu group besar... wohhh... jenuh.... sementara tunggu bilik siap, pegi claim welcome drink kat tepi pool dulu.... emm...tatau la pasal jus ni ke atau brekpes mamak awal pagi tu yg jadi angkara dompot and umar kena food poisoning.... nanti aku cerita bab tu....



dari dua setengah ke tiga setengah sampai la ke pukul 4.. aku dah hangin dah.... masih tak berjaya cek in lagi.... group yg dtg lewat pun dah dpt.... kata nak call bila bilik ready.. last2 kita gak kena pi ulang2 tanya.. bila tanya baru la nak cek bilik dah siap ke belum... geram gak.. budak2 dah la letih... dah dua jam lebih dok nganga kat bawah tu.....

masa tu nasib baik ada lion dance performance... tadak la mati kutu sangat... dompot ok tapi umar takut... berkepit kalo boleh nak masuk dlm my baju.. ehehee.....
budak takut naga....
Dalam pukul 4.15 baru dpt naik bilik... smpai bilik kad lak takleh access..rupanya depa tak activate... geram betoi turun bawah lak....dugaan.... rasa cam mak budak paling power... handle anak 2 orang sendiri dalam ujian getir.. hahaha....

view bilik
sampai bilik, suruh bebudak rehat.. tapi mana depa nak rehat dah kan.... awai tu dah aim pool dah.... tapi kenakan perintah berkurung gak... dekat kul 6 baru turun... panas gila nak turun awai2.... mula2 pegi pantai... pastu naik balik kat pool hotel....mak rehat tepi pool ja... masalah wanita... heheee....pastu turun pantai balik nak tengok sunset..hehee...







dalam pukul 7.15 ajak dorang naik...mandi2 kat bilik..siap2 nak cari dinner... ni pun problem gak... tatau nak pi makan mana.... ingat nak bawa ke gurney drive, tapi parking agak susah.... dalam berkira2 nak keluar, umar mula ngadu sakit perut...... ingat sakit perut biasa ja... tiba2 muntah selambak atas lantai bilik... dah sudah.... rumah sendiri senang la nak cuci, ni mana nak cari mop kain buruk semua.... terpaksa la call housekeeping... cerita situation semua, pastu supervisor dia mai tengok... dia kata okay.... tapi dia kata kena tunggu.... since kami nak keluar, masing2 dah lapar, aku kata takpa, bila2 depa buleh mai...

masa keluar tu, umar sekali lagi nangis kata sakit perut.... muntah lak dalam kereta.... jenuh nak handle tenangkan dia sambil memandu... last2 masuk tesco tanjung pinang.... dalam tu mesti ada farmasi... so beli ubat colix dgn paracetamol.... dalam nak sampai farmasi tu pun skali lagi dia muntah..huhuuu... sian sangat.... dgn aku skali rasa nak nangis.... pegi food court, bagi dia minum air, pastu bagi ubat.... ok sat... buleh main2.... tu yg org kata, budak2, sakit pi la mcmana, main tetap main.. lega sikit tengok dia ok.... tapi makan semua takmau... tapau balik hotel, last2 dompot yg habiskan... huhuuu... siannn... buat susu sebotol terus lena dia.....
awek ni tiba2 mai tumpang kereta dia.. hahahaa.....
pagi tu bangun dah tak muntah, tapi still tak sedap badan rasanya... makan cereal sikit ja... sedih tengok pemakan tanak makan...huhuu....
tak sedap perut...


Dompot pun rasanya dah start tak sedap badan masa ni...bercinta nak suruh habiskan bubur nasi....
Lepas makan bawak dorang turun pool.. dua2 mandi okay... tapi umar kejap2 lari mai menempek.. rasanya perut dia still tak okay....
dalam kul 11 ajak dorang naik bilik.. nak kemas untuk check out... kat lobby ada dorang buat balloons utk budak2... free... umar amik singa, dompot amik dinasour... tapi dompot takpuas hati, dia kata dinasour tak macam dinasour pun..hahahaa.....

Dalam kul 12.30 kami pun siap2 untuk check out... ikut hati nak kluar lewat since check in pun lewat semalam... tapi takyah la.. kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan urusan kita.......

Dua-dua beradik request nak naik feri.... okehla..kasik chance... tapi umar sampai kat area padang kota dah start melena.... sampai ke alor setar tak sedar..tak sedap badan rasanya.... dompot ja turun masa atas feri... tapi dah pesan siap2 kat dia, jangan panjat-panjat... pegang palang kuat-kuat... sian lak nak tinggal umar sorang2 dalam kereta....

Emm... itu ajalah kisah singkat percutian kami tiga beranak..... cuma insiden food poisoning tu la mencacatkan sikit suasana.... umar balik tu start cirit birit.. esok tu dompot pulak ikut.... terpaksa bawa pi clinic.....