Tuesday, August 9, 2016

Kembali...

WWahhh...agak lama membiarkan blog mendung kelabu... agak bz kebelakangan ini... banyak nak cerita... cerita pembedahan my mom.. cerita bercuti tanpa gaji selama lebih 2 bulan... dan banyak lagi.....

petang-petang nanti bila keadaan meja ni dah reda aku akan start mengarang...

Jumpa lagi... ;)

Tuesday, March 29, 2016

Cuti-cuti Penang Last February......


Masa cuti Chinese New Year aritu, dompot cuti seminggu.. kesian pulak tak pegi mana..Mr.hasben pun takda masa tu... dia bersama kumpulan sedang berpergian... annual pattaya bike week... dah tahun ke-4 kalau tak silap dia takkan ada di m'sia time2 gini... 

so, menjadi ibu yang baik, meh mama bawak awak berdua berpergian jugak.... tak ke mana pun.. mai penang je.. hehehee.... khamis petang balik umah... jumaat pagi angkut sekali depa mai sini... lepak opis sampai huru hara workstation i ni... tengahari tu amik 1/2 day off.. off kami ke Sentral Seaview Hotel Penang... heheee... kat tanjung bungah je..... hari khamis tu baru perasan.. la.....rupanya hotel ni dulu hotel naza....dulu pernah nak buat event kat sini... tak jadi... kiranya penah datang survey gitu la....

Since keluar dari opis kul 12, masih awal la untuk check in... bawak dorang round botanical garden... hahaha... dah lain gila dah botanical garden...nak masuk kot mana pun dah tatau.... last2 pusing2 kat area parking tu, nampak group monyet, berenti tepi jalan, bukak tingkap, jamu la korang monyet tu makan dari dalam keta.. panas gila wehh nak turun... tengahari rembang.. ekekeke....tu pun dah happy gila dah bebudak.... ekekeke...

Dari botanical garden, singgah lunch kat kfc tepi island plaza tu... pastu beli bahan2 kudap kat hotel sikit kat cold storage island plaza...dah settled semua terus gerak ke hotel....

Sampai hotel dalam 2.30... ni la bermula hazab dia... hotel semua ok.. tapi masa nak check in tu punya la slow gila.. masa pegi tu kan ke masa break chinese new year.. so agak pack gak la dorang nak cek in sekali..skali mai satu group besar... wohhh... jenuh.... sementara tunggu bilik siap, pegi claim welcome drink kat tepi pool dulu.... emm...tatau la pasal jus ni ke atau brekpes mamak awal pagi tu yg jadi angkara dompot and umar kena food poisoning.... nanti aku cerita bab tu....



dari dua setengah ke tiga setengah sampai la ke pukul 4.. aku dah hangin dah.... masih tak berjaya cek in lagi.... group yg dtg lewat pun dah dpt.... kata nak call bila bilik ready.. last2 kita gak kena pi ulang2 tanya.. bila tanya baru la nak cek bilik dah siap ke belum... geram gak.. budak2 dah la letih... dah dua jam lebih dok nganga kat bawah tu.....

masa tu nasib baik ada lion dance performance... tadak la mati kutu sangat... dompot ok tapi umar takut... berkepit kalo boleh nak masuk dlm my baju.. ehehee.....
budak takut naga....
Dalam pukul 4.15 baru dpt naik bilik... smpai bilik kad lak takleh access..rupanya depa tak activate... geram betoi turun bawah lak....dugaan.... rasa cam mak budak paling power... handle anak 2 orang sendiri dalam ujian getir.. hahaha....

view bilik
sampai bilik, suruh bebudak rehat.. tapi mana depa nak rehat dah kan.... awai tu dah aim pool dah.... tapi kenakan perintah berkurung gak... dekat kul 6 baru turun... panas gila nak turun awai2.... mula2 pegi pantai... pastu naik balik kat pool hotel....mak rehat tepi pool ja... masalah wanita... heheee....pastu turun pantai balik nak tengok sunset..hehee...







dalam pukul 7.15 ajak dorang naik...mandi2 kat bilik..siap2 nak cari dinner... ni pun problem gak... tatau nak pi makan mana.... ingat nak bawa ke gurney drive, tapi parking agak susah.... dalam berkira2 nak keluar, umar mula ngadu sakit perut...... ingat sakit perut biasa ja... tiba2 muntah selambak atas lantai bilik... dah sudah.... rumah sendiri senang la nak cuci, ni mana nak cari mop kain buruk semua.... terpaksa la call housekeeping... cerita situation semua, pastu supervisor dia mai tengok... dia kata okay.... tapi dia kata kena tunggu.... since kami nak keluar, masing2 dah lapar, aku kata takpa, bila2 depa buleh mai...

masa keluar tu, umar sekali lagi nangis kata sakit perut.... muntah lak dalam kereta.... jenuh nak handle tenangkan dia sambil memandu... last2 masuk tesco tanjung pinang.... dalam tu mesti ada farmasi... so beli ubat colix dgn paracetamol.... dalam nak sampai farmasi tu pun skali lagi dia muntah..huhuuu... sian sangat.... dgn aku skali rasa nak nangis.... pegi food court, bagi dia minum air, pastu bagi ubat.... ok sat... buleh main2.... tu yg org kata, budak2, sakit pi la mcmana, main tetap main.. lega sikit tengok dia ok.... tapi makan semua takmau... tapau balik hotel, last2 dompot yg habiskan... huhuuu... siannn... buat susu sebotol terus lena dia.....
awek ni tiba2 mai tumpang kereta dia.. hahahaa.....
pagi tu bangun dah tak muntah, tapi still tak sedap badan rasanya... makan cereal sikit ja... sedih tengok pemakan tanak makan...huhuu....
tak sedap perut...


Dompot pun rasanya dah start tak sedap badan masa ni...bercinta nak suruh habiskan bubur nasi....
Lepas makan bawak dorang turun pool.. dua2 mandi okay... tapi umar kejap2 lari mai menempek.. rasanya perut dia still tak okay....
dalam kul 11 ajak dorang naik bilik.. nak kemas untuk check out... kat lobby ada dorang buat balloons utk budak2... free... umar amik singa, dompot amik dinasour... tapi dompot takpuas hati, dia kata dinasour tak macam dinasour pun..hahahaa.....

Dalam kul 12.30 kami pun siap2 untuk check out... ikut hati nak kluar lewat since check in pun lewat semalam... tapi takyah la.. kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan urusan kita.......

Dua-dua beradik request nak naik feri.... okehla..kasik chance... tapi umar sampai kat area padang kota dah start melena.... sampai ke alor setar tak sedar..tak sedap badan rasanya.... dompot ja turun masa atas feri... tapi dah pesan siap2 kat dia, jangan panjat-panjat... pegang palang kuat-kuat... sian lak nak tinggal umar sorang2 dalam kereta....

Emm... itu ajalah kisah singkat percutian kami tiga beranak..... cuma insiden food poisoning tu la mencacatkan sikit suasana.... umar balik tu start cirit birit.. esok tu dompot pulak ikut.... terpaksa bawa pi clinic.....





Tuesday, March 1, 2016

Musim Roller Blade (Inline Skate)...

Di mana-mana sekarang orang tengah menggila dengan roller blade... my kazen yg kecik2 and my anak2 buah pun terkena tempias.... my kids pun dah terjebak sama... nak sewa sekali main mau rm8-rm10... tu untuk sejam... kalau tiap2 minggu main, mau kopak poket... kondisi kasut sewa pun ikut nasib.. kdg2 dpt yg ada tali tertanggal, bau toksah cakap la... so mehla mak mencarik kat online website... 

Mula-mula beli kat abang, pastu bila dah order tingat adik pun mesti nak jugak.. sblm drama air mata berlaku, esok tu mak beli satu lagi... yg murah sikit dari abang..sbb adik ni dia ada angin, main tak main belakang kira, janji ada depan mata... heheee....

Dua-dua beli kat lazada.. yg abg spek tinggi sikit pada adik....abg kotak merah, adik kotak putih...


abang punya

adik punya
 Bila dah ada, maka kami pun start pi main kat lapangan kat bandar darulaman... punya la ramai manusia... bagus jugak la ada aktiviti riadah malam-malam camni.. kecik besar tua muda boleh beraktiviti sihat...
percubaan pertama dompot....
 Dompot ok la.. boleh takat nak balance... gerak tak reti lagi...jatuh gedebuk tatau berapa kali..kita lak tolong risau...tapi okeh la.. first time... umar pakai kejap, pastu tatau nak balance.. last2 dia tolak buat kereta.. mentang2 la roda kasut dia ada lampu.. ekekee....pastu dia naik motor elektrik tu....hehee....
umar dgn kazen & mak & bapa sedara dia...


kali kedua (last weekend) kami ke dataran Tanjung Chali..sini pun ramai.. cuma tak sesuai untuk budak kecik & beginner... gang2 yg besar & terer punya la melaju... masing2 nak tunjuk skill....dah la tempat agak sempit... tu last kot main kat situ....  dompot masa ni dah okeh sikit.. dah boleh gerak sikit2... skali dua lagi main dah boleh gerak betul la kot.. emm..kami pun dah belikan knee & elbow protection utk dompot... sepupu dia siap gi x-ray aritu sbb jatuh time main roller blade kat umah.... risau la jugak... 

@ tanjung chali


Thursday, February 25, 2016

Cuti-cuti Boathouse @ Tasik Pedu Day 2...


Hari ke-2 di Boathouse Seri Merong Mahawangsa...
Bangun pagi disajikan dengan keindahan bumi ciptaan Allah ini... agak sejuk dan berkabus pagi nih...


Pagi ni semua liat nak bangun.. maklumlah, malam tadi huru hara dek hujan ribut & serangan hendap nyamuk... bangun pagi cuci2 muka, terus ke dek..habis basah umpan & joran... try nasib... still takde rezeki... 

Ikan yang ditangkap dengan pukat malam tadi yang disimpan dalam bekas pun terlepas dek hujan lebat... huhuu...Pagi tu my bro & andak ikut pegi tengok pukat yang pasang malam tadi, sekor ikan pun tak lekat...mmg betul2 la lebat la... patutla tempias abis dalam boathouse....

pulang dengan hampa....
Ikan baung, antara yang tidak dapat meloloskan diri... selamat kami bawa balik...
Pagi tu kami disaji dengan bihun goreng & air kopi & teh.... En. Amir yang masak pagi nih.. hehehe...sedap...

Dalam pukul 10 lebih camtu, kami pun bersiap-siap packing barang-barang yang dibawa dah kemaskan balik boathouse yg dah dihuru-harakan oleh kami sepanjang kat sana... sian la kat en. amir nak kemas sorang... lepas ni ada group lain pulak nak masuk... group photographer katanya.....


Dua beradik banyak akal...

Seronok depa ni naik turun tangga.. kat rumah tak jumpa tangga... depa seronok, kita yang berderau tengok..
Sebelum balik, amik group photo untuk kenangan..... lepas tu kami pun naik bot kecik balik ke daratan... still kena dua trip... ringan skit tang bekalan makanan la.. abis semua stok.. heheehe....








Sekian saja cerita percutian singkat kami sekeluarga.. mmg best... kalau diberi peluang mmg nak pi lagi.... terima kasih banyak-banyak buat En. Amir & Isteri... terima kasih untuk hospitality... untuk makanan yang lazat.... untuk pengalaman yang tak dapat dibeli dengan wang ringgit....kami pasti datang lagi....

Tamatlah cerita 2 hari 1 malam di Boathouse Seri Merong Mahawangsa, Tasik Pedu...

Wednesday, February 24, 2016

Cuti-cuti Boathouse @ Tasik Pedu Day 1...

Date: 16.01.2016

Bulan Januari lepas, kami sekeluarga (Mak+abah, abang sulung+fams, my lil fams, andak+fams) seramai 13 orang telah menghabiskan waktu berkualiti bersama di atas rumah bot yang diberi nama Seri Mahawangsa Boat House di tengah-tengah Tasik Pedu.

Sebelum ni tak tau pun ada boathouse kat tasik pedu.  my abg sulung la yg beria mengajak.  dia pernah dua kali terbitkan cerita pasal boathouse nih kat surat khabar... since dia kenal baik dengan pemilik boathouse nih, dapatla kami book satu malam atas bot tu. dan memandangkan aku sorang ja yg kerja hari jumaat, terpaksa la amik cuti hari tu...huhuu...

Pagi jumaat yang hening tu, berkumpullah semua di rumah my mom.. kami bertolak dengan 3 bijik kenderaan.  first time nak pegi ke pedu nih. dalam perjalanan singgah breakfast di pekan kuala nerang.  ada nat pagi tu... seronok shopping ulam2 kampung.  tu pun nasib baik nak pegi tido boathouse, kalau balik rumah pastu confirmed penuh boot kereta masing-masing... heheee....

sampai di tepian tasik pedu dalam 11.00 macamtu.. en. amir tuan punya boathouse telah siap menunggu bersama wife dia.. sepatutnya ada sorang cook yang ikut serta, tapi staf tu cuti hari tu, terpaksa la wife dia ikut untuk jadik chef kami kat sana untuk hari tu...

Untuk ke boathouse di tengah-tengah tasik pedu, kami perlu naik boat lain ... en. amir la yg kemudi... cuak jugak naik boat tu... hehehe....kami kena buat 2 trip... orang dah sama banyak dengan barang... heheehe... makanan je dah setengah boat.. hehee...





 Perjalanan untuk ke boathouse ada la dalam 5-10 minit camtu... dari jauh dah nampak dah si merah Merong Mahawangsa nih... 

gambar dari tuan punya boathouse

 Kedatangan kami disambut oleh ikan-ikan yang jinak di keliling boathouse nih.. memasing mula la siapkan joran... aku yg tak pandai pun sibuk2 gak.. siap beli joran kat Mr.DIY... pakai sehari ja, pastu sangkut kat tali. bila tarik habis rosak mesin dia.. hahahahaa.....


 Tengah kami sibuk-sibuk lepak kat dek memancing, wife en.amir pun bertungkus lumus memasak kat dapur boat.... sedap gila bau dia..... tengahari tu dapat la kami makan masak lemak ikan baung & pekasam ikan lampam.. ikan2 ni semua dari tasik pedu.... sedappp.. makan bertambah2 memasing....



ikan di keliling boathouse...
 Lepas makan sambung memancing.. nak buat apa lagi kan tengah-tengah tasik camtu.. line tepon tadak, tv tadak siaran... hang tengok muka aku, aku tengok muka hang.. pastu makan, makan lagi.... sebaik bawak kudapan banyak... hehehee...


cuma ikan kat keliling boathouse nih dah kenal mana umpan mana makanan... sepanjang kami kat sana, dua ekor ja dpt.. tu pun my kakak ipar yg dapat dua2... bak kata isteri en. amir, 'ikan kat sini dah kenal jerat, yang sangkut tu yg baru sampai area tu'.. ekekekee....
Petang tu dalam pukul 5, kami pun masing2 turun bermandi-manda di tasik... memasing cuak jugak... perasaan mandi tasik dgn mandi kolam beza.. sungguhpun air dia jernih, tapi takut tu masih ada... semua pakai berpaut pada paip hitam tu ja... yg pi kelas renang pun sama... tambah la kami2 yang tatau berenang nih.... 

umar tanak lepas langsung.. asik melekat ja...


 Sempat mandi sat ja... lepas tu hujan start turun renyai-renyai...

Mr. Hasben test rakit kayu....

Matahari mula melabuhkan tirai...

En. Amir hantar wife dia balik..mlm tu en. Amir stay dengan kami

Malam tu kami bersteamboat...
Malam tu pun kami berkaraoke jugak... tapi Andak & my abg ja yang layan.. yang lain2 dok lepak mancing kat dek luar.....
Dalam pukul 10 camtu semua mati kutu... masing2 masuk bilik.. aku, mak & andak turunkan tilam lepak kat bawah.... lupa nak cerita, boathouse ni ada dua bilik kat atas.. dlm tu ada katil double decker.. sapa2 yang tanak tido katil, bentang tilam ja... 

Mula-mula semua tido diam ja.. sampai la hujan ribut mula melanda.. kami yg kat bawah habis basah dek hujan... sian kat my mom la.. dia takleh panjat tangga...mmg tangga nak naik atas tu menegak semacam... so kami ubah kedudukan kerusi meja kat bawah tu, letak tilam kat tempat yg tak kena tempias.. mr. hasben & andak teman my mak kat bawah... aku bawak umur naik atas....

lepas ja hujan ribut tu, mula pulak serangan nyamuk.. huhuu.. hat ni paling azab... agaknya nyamuk tu diterbangkan dek angin ribut malam tu mai serang kami.. heheehe... betoi2 back tu nature nih... abis semua tido sambil bertepuk tampar dengan gembira malam tu.. hahahaa....sampai ke pagi gak la tak tido.. hahahaa...


sambung Day 2......