Tuesday, November 13, 2012

13 November 2012

Alhamdulillah... Genap 130am 13. 12.2012, saya slamat memputerakan seorang baby lelaki yg sangat gebus...3.56kg... So bleh bayangkan la cmana getir perjuangannya....

Inilah catatan kisahku...hehe...

11.11.2012:-

Sluar tiba2 basah @ 800am...masa tu tgh berdiri amik barang dlm keta. Ingatkan terkencing tanpa sedar...hehhee...x saspek ketuban pun pasai dia meleleh camtu ja... Gi mandi & sambung golek2 dgn dompot yg tengah tido lg. Last2 tertido skali.

1030am,
Bangun tido jalan p toilet. Tetiba meleleh kuar air lagi. Cuak gak la... Bgtau my mom, dia kata ketuban la tu. Manala saya tau kan...dulu dompot ketuban dipecahkan ataih katil. Hehhe..called mr.hasben. Dia keja aritu. Dia sampai dr perlis dah kul 12 lebih dah. Rushed to PAC. cek dgn mulut itik, sakit woooo... Mmg positive ketuban pecah. Pastu bukaan dlm 2cm. Tolak masuk ward & tunggula sampai rasa nak bersalin. Kalo by 630am x salin, doc akan induce utk bsalin gak haritu since ketuban dah pecah dekat 24hrs..

12.11.2012:-

630am,
Doc masukkan dos induce yg pertama. Mlm sblm tu mmg dah start contraction. Tp still bleh tolerate. Spanjang masa dok pakai pad lagi sbb masih leaking. Jalan byk skit ja meluru air kluar. Maternity pad hat spital bg pun sampai soaked gak la. Liquid dia clear campur darah skit. Combination cair & sticky. Air ketuban mmg berterusan kluar smpai masuk labour room. Tiap kali tukar pad kena tunjuk kat nurse. Depa nak pastikan baby x berak kat dlm by tengom kpd kaler liquid kat pad tu.

Pas induced, relax kat katil. Doc pakar mai round. Katanya by 12 kalo bukaan still tadak progress, akan masuk 2nd dose. Contraction dah start. Cuba gak utk tido... Smpai 12pm pun masih 2cm, tpaksa la relakan doc masukkan 2nd dose. Pastu rehat lg kat katil. This time mmg agak kerap gak contractionnya. Tp saya bleh tolerate lg.

8.00pm,
Doc cek bukaan.. Alhamdulillah..3cm.. Doc kata bleh masuk labour room dah...hohooo... Debaran mula terasa.. Call mr.hasben yg dlm pjalanan balik hantar dompot umah my mom. Dia patah balik spital while saya ditolak masuk ke labour room.. X smpat nak jumpa salam2 sblm masuk berperang kat dlm. Hubungan dgn dunia luar terputus.

Doc, midwives dgn nurses tungkus lumus sediakan itu ini. Cucuk sini sana, soal itu ini. Doc muda semuanya.. Doc pelatih rasanya. This time midwife yg akan sambut baby as bkn kes cam dompot dulu. Dulu dgn pakar dgn doc pelatih penuh satu dewan. Yg sambut dompot pun doc pakar. This time antara saya dgn midwife ja..

Masa mula2 tu siap bleh melawak2 dgn dorang. Depa kata kena bersalin sblm 12..kalo tak nanti dpt baby deepavali. So kata la kat dorang, okla tu, nanti glamer bleh masuk front page paper 'Baby Deepavali'.. Tumpang glamer mak... Eeekeke...riuh rendah gak la dlm tu.

9.30pm,
Pas dah siap semua, mulala start pasang ubat drip.  kat tangan ada 2 tiub la... Satu air, satu ubat... Once ubat dah jalan maka bermulala siri contraction yg maha dahsyat..huaaaa....

Bersambung.......

2 comments:

PRIMADONA BRANDLICIOUS said...

tahniah, sy pon baru jer hapdet pasal deliver gak.. 1 sept 2012 hari tuh..

Ayu Katerina said...

sambunggggggggggggg!!!!!!!!!!