Saturday, December 22, 2012

..sambungan...catatan kelahiran..

10.30pm

Once ubat dah start jalan mulala terasa contraction yg tak reti nak manja2 dah.. midwife kata xleh nak cucuk ubat penahan sakit since jantung baby x brapa nak ok.. cuak juga..dlm hati x putus berdoa agar baby xda apa2 & slamat tanpa apa2 complication sblm & lepas lahir..midwife  kata gerakan jantung baby x stabil tu mungkin sbb air ketuban dah pecah lebih 24 jam..

maka merasalah sakit tanpa bantuan apa2 ubat penahan sakit..ayat surah nabi Yunus byk membantu.. teringat petua ibu mertua..setiap kali contraction dtg, baca ayat tu sambil urut perut dari atas ke bawah..di samping tu saya cuba kawal pernafasan.. sedut dgn hidung dlm kiraan 5 & lepaskan ikut mulut dlm kiraan 10..tapi bila contraction makin kuat & makin kerap, x tertanggung dah rasa...tunggang langgang gak.. lapik katil pun dah cam sarang tikus dah. terpaksa la midwife tarik betulkan... takut nanti bila masa bersalin darah penuh katil katanya...sorryla makcik.. sakit sangat sampai tahap guling2 dah rasanya...

13 November 2012
0015am

According to midwife,jantung baby kat ctg chart still  x brapa nak ok.. doc mai pasang tiup oxigen kat my hidung utk stabilkan my penafasan & jantung baby. merasalah ada bantuan pernafasan cam hat slalu tgk kat drama melayu tu..penuhla tiub kat my badan masa tu.. satu air, satu ubat utk cepatkan bukaan.. & satu tiub oxigen kat hidung.. pastu dia jugak on kan 'gas gembira'..kiranya 3 tiup & 1 mask la masa tu...gerun + sakit!..

dulu masa dompot mmg sedut sesungguh hati gas tu.. end up masa doc soh push, saya bantai nak tido...maka terpaksa pakai vacum utk sedut dompot kluar..hehe.. this time dalam sengsara sakit pun masih bleh fikir & plan nak guna dgn berhemah.. bila tak tahan sgt time contraction tu baru pakai.. dalam berhemah pun still lalok.. nampak siling putar..lampu menari2..sampai satu tahap, doa Nabi Yunis tu pun bleh tersasul nak baca.. tang ayat last tu bleh terconfused samada 'minazzalimin' atau 'minal muslimin'..end up baca dua2...harap2 satu betoi & dpt membantu kurangkan penderitaan ketika tu..pastu ntah apa la saya dok ckp dgn midwife tu...patutla org amik ganja etc bila dah high dok ckp merepek...hehe...dugaan makin lama makin hebat. sakitnya hanya Tuhan yg tahu...masa tu timbul gak perasaan nyesal, dah tau hazab bersalin cmana, still nak ngandung lagi....hua...huaa....

sambil berjuang antara hidup & mati tu midwife skali lagi cek bukaan.. & bagi green light utk push.. masa dompot dulu dgn laloknya dgn keletihan dek sakit dua hari x tidonya, mmg sampai ke last pun push x kluar.. kali ni cam trauma.. terfikir gak mampu ke nak buat kali ni.. dah la tanpa apa2 bantuan..dgn sakitnya dgn nak kontrol penafasan nak push lagi.. dulu masa dompot doc & nurse siap ada doc pakar lagi keliling my katil...kali ni antara saya dgn midwife.. dia ajar soh push bila contraction dtg & dok bg kata2 smangat.. alhamdulillah.. makcik midwife tu sgt berpengalaman..maklumlah, lagi stahun dua nak pencen..tanpa semangat dia mungkin lg sukarla masa tu...

rasanya 3 kali gak try push tp still x bleh...mmg gave up abis... mana nak pegang kaki, mana nak kontrol breathing, mana nak push..pinggang sah rasa dipulas2..dgn contraction yg maha dahsyat lagi..sakit yg xleh nak gambar dgn kata2..nangis wehhh...dalam hati terus berdoa and terus berdoa agar dipermudahkan olehNya...but still x blh..gave up dah time tu...turunkan kaki & ckp kat midwife tu kata nak vacum ja..mmg abis ikhtiar & tenaga dah...sakit + letih..bila dia tgk saya dah camtu dia kuar gi panggil doc..terdengarla conversation dorang..dia bagitau doc, patient dah gave up..

masa tu doc yg awal tadi dok bergelak ketawa skali pasal baby deepavali tu ikut masuk..dia lak dok bg smangat kat sbelah soh push pasai according to midwife, kpala baby dah kat bawah betul dah... mengenangkan kesian baby takut lemas kalo masih berlengah lagi, maka kutekadkan hati sambil cari kekuatan utk push...sakit mmg lagi bertambah2 la..masa tu cuba bayangkan wajah dompot & mr.hasben silih berganti...tekadkan hati kata ini hadiah utk mereka...cubaan pertama & kedua gagal..cubaan ketiga tu, mmg all out abis sambil curi nafas utk push...alhamdulillah, terasa cam ada benda keluar & stuck..sayup2 dengar midwife & doc kata kpala dah kluar & soh push lagi skali utk the rest of his body lak..cam 1st time lak bersalin..dulu dompot mmg xda pengalaman nih sbb vacum..cuma dpt rasa sumthing cam terpacul keluar sketul & dengar dia bersin ja pas kluar tu.. yg ni dpt rasala masa kpala dia kluar & sangkut kat 'situ' sementara nak push lagi utk keluarkan badan dia lak...sakit..sakit & amat sakit... manusia tuh yg kluar kot situ...huhuuu...

once baby kluar & midwife potong his cord doc tadi soh tgk jantina baby & terus bawak baby kluar..kali ni x merasa la nak pegang & menyusu baby..fahamla sbb dari awal lagi doc dah explained yg baby berkemungkinan kena infection disebabkan ketuban dah pecah over 24hrs..pastu dgn gerakan jantung baby kat chart pun x ok masa dlm proses bersalin tu..dorang bawak utk bersihkan & cek baby..bila baby dah dibawa pergi, midwife dah start lak nak kluarkan uri..sakit jugak masa tu..ditarik2..ditekan2..sakit meneran pun blum abis..ni ngilu kuarkan uri lak..ingatkan dah settle la..pastu dia inject ubat bius utk jahit lak..iskkk...sakit wooo... masa dua lapisan kat bahagian dlm tu bleh relax lagi.. part lapisan kulit tu terangkat gak la kaki semua... leh rasa jarum menusuk..leh rasa benang lalu...sakit..sakit..masa dompot dulu mmg x rasa apa2 masa jahit dek numb sbb dah bius utk epi...kiranya time doc pakar jahit tu bleh bergelak ketawa bersama..ingat lagi dia dok buat lawak pasai iklan hai-o ke apa yg satu family pakat tunjuk kemewahan dek jualan beautiful tuh...tapi bius ni xda la sekuat dulu...merasa la dijahit hidup2...huk..huk...

bila semua settled, doc td masuk skali lagi utk cek sblm saya dihantar balik ke ward..mula2 dia seluk utk pastikan uri semua dah clear..pastu dia cek stitches..bila semua dah ok, midwife kemas2 tukarkan my baju & bagi segelas susu panas..sementara tunggu my fail disiapkan semasa nak dihantar ke ward tu, baring ja atas katil sambil nurse kluar utk maklumkkn kpd waris. masa tu nurse dtg letak baby yg dah dibersihkan atas my chest..kiranya pestime la tengok muka dia..my 1st impression, sebijik muka dompot..hehe..and bila nurse bagitau berat dia 3.56kg..perghh..patutla susah benar ko nak kluar anak...patutla kena push dua kali..besar gebunya kau anak...dompot dulu baru 3.25.. ni dekat 4kg gak la..patutla mak kamu ni i sampai jalan cam mak penguin mengandungkan kamu..sampai dua tiga kali pegi spital..and sampai x sedar berdarah jari masa struggle nak push kamu (grip handle kat katil kuat sgt masa nak push)..hehee...

bila dikenangkan kesukaran masa nak bersalin tu, ada hikmah gak mr.hasben x masuk skali.. kalo tak, i dont think saya bleh go thru semua tu....saya mesti lembik abis bila ada dia disisi...and saya juga x sanggup nak biarkan dia tgk penderitaan saya masa tuh..masa tu juga dpt bayang cmana mak kita tersiksa nak lahirkan kita dulu...insaf seketika...mmg x terbalas la pengorbanan dia yg satu tu...kesimpulannya, yg boleh KITA buat skrg hanya berbaktilah kepada IBU kita selagi nyawa dikandung badan......and buat para SUAMI, hargai ISTERI anda..pengorbanan yg dibuat untuk memberikan anda zuriat bukan sesikit..nyawa yang menjadi taruhan...jgnlah disia2kan dan cubalah sebaik mungkin utk bahagiakan mereka2 ini..fikirlah dulu sebelum melakukan apa2 perkara yang bisa menyakitkan dan menghancurkan hati mereka..

itu ajalah kot catatan pengalaman melahirkan anak kali ini...dua anak dgn dua pengalaman yg berbeza...sakit mmg sakit..hazab abis..tapi bila lihat anak didepan mata, hilang semua sakit...yg lembek pun jd kuat..skrg ni kena kuatkan semangat utk jaga & besarkan serta mendidik mereka la pulak..tu pun bkn alang2 tugas tu..insya allah mama & ayah akan berikan yg terbaik utk kamu wahai permata hati kami...

-----
muhammad umar aydeen, welcome to our fams..
muhammad aqeel hulaif, jd anak & abg yg baik ya...

we luv u both!!


4 comments:

Anonymous said...

part atas...muke kerut2 dok byg sakit..

part bwh..nangis!!! huhuhu

-dewi-

PRIMADONA BRANDLICIOUS said...

tp pengalaman yg sakit itulah yg paling seronokkkkkkkkk

Anonymous said...

...bergenang gak ayaq mata nih...tahniah syella...

-the_na

Ayu Katerina said...

Ok nk nangis lagi uwaaaaaaaaaa teringat sangatttttt brtapa sakitnya nak lahirkan zuriat... Alhamdulillahhh, Allah bg kita peluang ini... Tahmiah again n againnnn ur babynsgt gebuusssss