Tuesday, March 29, 2016

Cuti-cuti Penang Last February......


Masa cuti Chinese New Year aritu, dompot cuti seminggu.. kesian pulak tak pegi mana..Mr.hasben pun takda masa tu... dia bersama kumpulan sedang berpergian... annual pattaya bike week... dah tahun ke-4 kalau tak silap dia takkan ada di m'sia time2 gini... 

so, menjadi ibu yang baik, meh mama bawak awak berdua berpergian jugak.... tak ke mana pun.. mai penang je.. hehehee.... khamis petang balik umah... jumaat pagi angkut sekali depa mai sini... lepak opis sampai huru hara workstation i ni... tengahari tu amik 1/2 day off.. off kami ke Sentral Seaview Hotel Penang... heheee... kat tanjung bungah je..... hari khamis tu baru perasan.. la.....rupanya hotel ni dulu hotel naza....dulu pernah nak buat event kat sini... tak jadi... kiranya penah datang survey gitu la....

Since keluar dari opis kul 12, masih awal la untuk check in... bawak dorang round botanical garden... hahaha... dah lain gila dah botanical garden...nak masuk kot mana pun dah tatau.... last2 pusing2 kat area parking tu, nampak group monyet, berenti tepi jalan, bukak tingkap, jamu la korang monyet tu makan dari dalam keta.. panas gila wehh nak turun... tengahari rembang.. ekekeke....tu pun dah happy gila dah bebudak.... ekekeke...

Dari botanical garden, singgah lunch kat kfc tepi island plaza tu... pastu beli bahan2 kudap kat hotel sikit kat cold storage island plaza...dah settled semua terus gerak ke hotel....

Sampai hotel dalam 2.30... ni la bermula hazab dia... hotel semua ok.. tapi masa nak check in tu punya la slow gila.. masa pegi tu kan ke masa break chinese new year.. so agak pack gak la dorang nak cek in sekali..skali mai satu group besar... wohhh... jenuh.... sementara tunggu bilik siap, pegi claim welcome drink kat tepi pool dulu.... emm...tatau la pasal jus ni ke atau brekpes mamak awal pagi tu yg jadi angkara dompot and umar kena food poisoning.... nanti aku cerita bab tu....



dari dua setengah ke tiga setengah sampai la ke pukul 4.. aku dah hangin dah.... masih tak berjaya cek in lagi.... group yg dtg lewat pun dah dpt.... kata nak call bila bilik ready.. last2 kita gak kena pi ulang2 tanya.. bila tanya baru la nak cek bilik dah siap ke belum... geram gak.. budak2 dah la letih... dah dua jam lebih dok nganga kat bawah tu.....

masa tu nasib baik ada lion dance performance... tadak la mati kutu sangat... dompot ok tapi umar takut... berkepit kalo boleh nak masuk dlm my baju.. ehehee.....
budak takut naga....
Dalam pukul 4.15 baru dpt naik bilik... smpai bilik kad lak takleh access..rupanya depa tak activate... geram betoi turun bawah lak....dugaan.... rasa cam mak budak paling power... handle anak 2 orang sendiri dalam ujian getir.. hahaha....

view bilik
sampai bilik, suruh bebudak rehat.. tapi mana depa nak rehat dah kan.... awai tu dah aim pool dah.... tapi kenakan perintah berkurung gak... dekat kul 6 baru turun... panas gila nak turun awai2.... mula2 pegi pantai... pastu naik balik kat pool hotel....mak rehat tepi pool ja... masalah wanita... heheee....pastu turun pantai balik nak tengok sunset..hehee...







dalam pukul 7.15 ajak dorang naik...mandi2 kat bilik..siap2 nak cari dinner... ni pun problem gak... tatau nak pi makan mana.... ingat nak bawa ke gurney drive, tapi parking agak susah.... dalam berkira2 nak keluar, umar mula ngadu sakit perut...... ingat sakit perut biasa ja... tiba2 muntah selambak atas lantai bilik... dah sudah.... rumah sendiri senang la nak cuci, ni mana nak cari mop kain buruk semua.... terpaksa la call housekeeping... cerita situation semua, pastu supervisor dia mai tengok... dia kata okay.... tapi dia kata kena tunggu.... since kami nak keluar, masing2 dah lapar, aku kata takpa, bila2 depa buleh mai...

masa keluar tu, umar sekali lagi nangis kata sakit perut.... muntah lak dalam kereta.... jenuh nak handle tenangkan dia sambil memandu... last2 masuk tesco tanjung pinang.... dalam tu mesti ada farmasi... so beli ubat colix dgn paracetamol.... dalam nak sampai farmasi tu pun skali lagi dia muntah..huhuuu... sian sangat.... dgn aku skali rasa nak nangis.... pegi food court, bagi dia minum air, pastu bagi ubat.... ok sat... buleh main2.... tu yg org kata, budak2, sakit pi la mcmana, main tetap main.. lega sikit tengok dia ok.... tapi makan semua takmau... tapau balik hotel, last2 dompot yg habiskan... huhuuu... siannn... buat susu sebotol terus lena dia.....
awek ni tiba2 mai tumpang kereta dia.. hahahaa.....
pagi tu bangun dah tak muntah, tapi still tak sedap badan rasanya... makan cereal sikit ja... sedih tengok pemakan tanak makan...huhuu....
tak sedap perut...


Dompot pun rasanya dah start tak sedap badan masa ni...bercinta nak suruh habiskan bubur nasi....
Lepas makan bawak dorang turun pool.. dua2 mandi okay... tapi umar kejap2 lari mai menempek.. rasanya perut dia still tak okay....
dalam kul 11 ajak dorang naik bilik.. nak kemas untuk check out... kat lobby ada dorang buat balloons utk budak2... free... umar amik singa, dompot amik dinasour... tapi dompot takpuas hati, dia kata dinasour tak macam dinasour pun..hahahaa.....

Dalam kul 12.30 kami pun siap2 untuk check out... ikut hati nak kluar lewat since check in pun lewat semalam... tapi takyah la.. kita mudahkan kerja orang, Allah mudahkan urusan kita.......

Dua-dua beradik request nak naik feri.... okehla..kasik chance... tapi umar sampai kat area padang kota dah start melena.... sampai ke alor setar tak sedar..tak sedap badan rasanya.... dompot ja turun masa atas feri... tapi dah pesan siap2 kat dia, jangan panjat-panjat... pegang palang kuat-kuat... sian lak nak tinggal umar sorang2 dalam kereta....

Emm... itu ajalah kisah singkat percutian kami tiga beranak..... cuma insiden food poisoning tu la mencacatkan sikit suasana.... umar balik tu start cirit birit.. esok tu dompot pulak ikut.... terpaksa bawa pi clinic.....





2 comments:

MADDUHA said...

hensem

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)