Wednesday, December 2, 2009

Katil No.18, Ward Kenanga 2, HSB

rasanya ai kena start ngan cita ni dulu la.. since menghilangkan diri pun sbab ni la kan.....

13.08.2009
emmm.... saya admitted bukan kerana sampai masa, but doc suspect baby saya dah up to 4kg...atas nasihat doc and kerana takut ada apa2 implication kalo nak tunggu lagi, maka saya ngan suami pun bersetuju untuk memasukkan diri saya ke ward pada 13/08/2009 jam 9.00pm waktu mesia... pas settlekan pemeriksaan itu ini, saya pun masukla ward...mlm tu pestime la dlm idup tido dlm ward... ngeri ada, excited pun ada.... saya bakal di induce jam 8am 14hb tu....

14.08.2009

dalam keterujaan dan sedikit rasa keseraman tido ward, saya pun tertido dan terjaga jam 3am... pegi toilet, tengok2 dah turun tanda....ai pun bagitau la kat nurse.. dok check and kata ai still kena induce... ai pun smbung tido.. jam 6am nurse kejut utk check jantung baby..still takde rasa sakit apa2....8.00am, doc masukkan ubat... sampai tghari, mula start contraction.. mild ja... bleh sembang2 gelak2... hasben pun ada ja time melawat... masa ni h1n1 tgh heboh..so org kuar masuk time melawat pun dipantau..3.00pm, contraction makin kerap... bukaan time ni 3cm... dok soh ready utk masuk labour room bila2 masa.... tapi tatau silap cmana tatau, sampai ke mlm depa tak tolak2 masuk lagi.... gue relax ja coz masih boleh tahan... awai tu bleh gelak2...mai tgh mlm skit, mula sakit sampai tahap goleng2...duduk takleh, tido takleh.. spanjang mlm berkawat... everytime sakit, leleh gak la air mata..2 jam skali gue gi ckp kat nurse...doc check still 3cm...


15.08.2009

akhirnya, dari mlm sampai lepas 7.00am saya berkawat dlm ward.... masa doc lain check pagi tu, dia pun tkejut... kena sound la nurse dlm tu..dlm skit2 tak hingat tu, masih ingat lagi apa dia kata..'patient dah induced, patutnya buka 3cm dah boleh masuk labour room..bla..bla... call labour room, antar patient skrg'... maka ai pun mandi, minum milo and makan roti bakar skeping, and ditolak ke labour room sambil ditemani hasben...asalnya hasben nak masuk skali labour room, tapi sebab kes h1n1 punya pasal gak, bilik suma dah dikuarantin....terpaksa la ai berjuang sorang diri.... ingatkan masuk je buleh la terus push baby...rupanya masuk ubat itu ini, contraction makin bertambah kerap dan menyiksakan...sakit yang tak pernah terbayang dalam idup...yes, sakit nak bersalin itu sakit paling hazab pernah aku rasa..tak pernah terbayang akan ada sakit yang seteruk itu.....sib baik suma nurse doktor bagus...tulung urut blakang, tulung sabarkan...lepas 8 jam berjuang antara idup dan mati, maka tepat jam 4.24 maka lahirlah permata hati yang ditunggu2 slama nih...itu pun sampai tahap kena vacum...dah abis push dah sampai lembik gue dibuatnya....

uiskkk.. bila dikenangkan azabnya sakit bersalin, mmg hat tu la pertama & terakhir kot..... now moi aqeel pun dah nak masuk 4 bulan..tapi sakitnya tu masih terbayang sampai skrg...

9 comments:

Ayu Katerina said...

alamak... adeihhhh aku tk sanggup byg tp alamakkkk terbayang kesakitan itu... huuuuuuuuuuuuu camne ni?????

amick said...

nak beranak lagi boleh, maybe kena amik epidural for the next one...yang ni haaa memang tak rasa apa dia orang kata

ruined sue said...

tapi yg besh tu, once baby dah pop out, suma skit bleh ilang serta merta..serrieeess..skit pun tak rasa apa dah time tu... sampai time doc tgh wat sulaman kat situ pun tak rasa apa..leh sembang gelak2 ngan doc lagi.. hahahahah

Anonymous said...

*glup*

huhuhu..

Ayu Katerina said...

kakak2 sekalian.. kengerian aku blom habis ni.. adakah bantuan utk aku lupakan kisah sella ni?? dr smlm aku takott!!!

ruined sue said...

epidural hok cucuk kat tulang blakang tu ekk... emmm... tunggu hat kecik ni besar skit la...

ahyu, ko bayangkan baby gebus yg bakal kluar.. sure ilang abis suma takut.....

Ayu Katerina said...

gebus? sakit? gebus? sakit? sakit??
*pitam*

Zara said...

bila baca story ko nie, terkenang aku ketika melahirkan si Is 7 years back...ngeri siuttt..hahahhaa

ruined sue said...

ngeri..but bila tengok baby, worth the pain lah....