Wednesday, February 26, 2014

Demam Campak Dompot

harini dah cukup sminggu dompot demam campak...dah habis keluar. skarang ni healing time. last week 3 hari mak dia ni tpaksa bercuti utk jaga dia..budak dompot tu ada masalah sikit dgn makhluk berdaun nih...bau daun muntah..pendek kata kalo nak marah ka pukul ka x payah..just kejar dia dengan sayur ka buah ka kompom mencicit lari menyorok.

bila dah kena chicken pox ni, tpaksa la dia berkawan dengan daun mambu/neem nih...masa tu bleh tengok la drama muntah2 nangis2 sampai meleleh air mata. org kata blend daun mambu dgn bedak sejuk & sapukan sluruh badan utk ilangkan gatal and bg cepat kering. satu rumah kena ligan dia sementara nak abiskan proses mentepung gomakkan dia. part badan bleh tahan lagi. bila nak sapu muka start la batuk2 nak muntah. shari ja episod bedak daun nih. kesian lak dok siksa perasaan dia.  esok tu my colleague kirim bedak Tabloq. bedak ni based dr tanah liat. so okay. tadak bau.. bagus jugak bedak nih... cepat ja kering biji2 campak. hari2 siang mlm mmg berbedak ni ja. aku rekemen sangat bedak Tabloq nih utk demam campak. byk lagi khasiat dia... kalo nak tau google ja Tabloq..ekekee..

untuk mandian lak..mula2 mmg bg mandi daun mambu tu. tapi atas sebab2 seperti di atas, my parents cuba alternatif lain..tunggul pokok pisang kelat + batang sagu bemban...betoi la kot ejaan dia tu. hari2 pas mandi bilas dgn air rendaman nih. yg ni dia ok sbb tadak bau...hehe..

pastu tok mr.hasben soh mandikan dgn air ramasan daun sireh. okeh..senang keja. daun  sirih blambak belakang rumah. yg ni pun jd drama gak sbb daun sireh kan ada bau semacam. tapi aku paksa gak. kata kat dia kalo mandi air ni, nanti dah baik kita p makan tutti frutti...hahaa...rasuah... redha dlm paksa la budak tu...hehee.. daun sireh nih pun cam ok gak utk mandi time demam campak..dia kan ada cam antiseptik ka apa tatau...kiranya hat luka terkopek time dia garu2 pun cepat ja kering...

so, pasni kalo sapa2 jd campak nih, guna cara alami ja... xyah nak calamine lotion bagai. dah la mau menyengat idung. tgk badan time berpeluh pun nampak cam melekit.. cuma pasni bila dah kering abis nak carik vit.E kot utk dia..takut gak lekat parut esp part muka tu...kang kurang saham lak anak teruna ai..hahaa....

cepat2 sembuh ya aqeel...nanti kita pi makan ketam rebus & sotong tepung...hehee

4 comments:

Ayu Katerina said...

huiiii satu muka naik ek.. siannyaaaa

Sella Shahbudin said...

itu la ko.. muka..atas kepala..kat tepi mata... even dlm mata pun ada cam tompok darah... tu yg x sampai hati nak tinggal tu...

MADDUHA said...

hero. beysalah.

Anonymous said...

kesiannya kat dia....kesian jugak kat ibu dompot...itulah pengorbanan namanya...

the_na