Friday, May 9, 2014

Langkawi - Trip Makan & Shopping

3 Mei aritu sefamily telah berjaya memergikan diri ke Langkawi... plan asal nak kluar sesudah subuh dari umah my parents... tapi biasa la... ada dua kenit tu, kul 8 lebih baru kluar umah... sampai jetty kuala perlis dah kul 9 lebih... terus ke kaunter tiket while mr.hasben gi parking keta.. tiket paling awal ada kul 10.30... yg sebelum tu dah abis... ramai sungguh org nak pi langkawi nih... nombor seat masa beli tu dah tiga ratus lebih.... ferry ni besar.. leh muat 600 lebih org...

settled beli tiket, bawak budak2 ni pegi brekpes.. dompot mmg peel kalo nak pi jalan tanak makan... geram gak kadang2... sian kat dia la.. kang sejam atas feri lapar nak makan apa kan... umar okeh...laju ja makan nasik lemak dgn telur rebus.. hehee.... tapau gakla jajan utk dompot and buah utk umar... kul 10 dah leh naik feri... iskkk....cam semut rasanya org time tu... kami duduk lepak dulu... takyah risau dah pasal seat pasai masing2 dah ada nombor seat senirik....10.40am ferry pun bergerak... sonok la budak dua org tu... umar masa pi pangkor aritu cam kecik lagi.. ni dah banyak akal nih riuh la mulut dia... siap mintak kuih masalodeh dari aci kat belakang.. .aci tu pun bagi kat dia... hahahaa...jenuh gak la nak asing rempah2 & cili dalam tu.. ekekeke...

sampai sana dah 11 lebih.. tunggu kawan mr.hasben hantar keta... alhamdulillah... dapat sewa gen2 dengan harga kasih sayang.. jimat duit kami.. ekekee.... nak terus pi hotel pun cam awal lagi...kami singgah langkawi fair yg tak jauh dari jetty tu... pusing2 amik aircond... panas sungguh langkawi.... kat situ beli baju dompot selai kat brand outlet...ada sale...cantik gak langkawi fair nih... tapi cam tadak nyawa... sunyi sepi... rugi buat cantik2 tapi tak utilise betoi2...pas cuci2 mata kami decided nak pi hotel... sian bebudak nih tak selesa.. pagi mandi sikit ja sebab sejuk sangat pagi tu... 

Federal villa dekat dengan pantai tengah... urusan check in dekat Holiday villa sebelah ja... federal villa cantik..bilik cantik... besar..selesa.. cuma banyak nyamuk... masuk2 terus on ubat nyamuk.. sebaik dia terbang2 ja... tadak adegan gigitan berlaku..  hehee... cuma yg tak menariknya entrance nak masuk parking federal villa... kena lalu tong sampah... first impression.. iskk.. apahal lak nak kena lalu tempat buang sampah lak nih.... cam double standard federal villa nih dari holiday villa.. padahal bawah satu management.... yg lain2.. okeh... nothing to complaint... 

lepas segarkan badan, kuar balik nak carik makan.. tingat port makan kawan mr.hasben bawak 4 tawon lepas... area padang mat sirat.. nasik berlauk ada bakar2 nih... tawakal ja gi carik.. alhamdulillah.. jumpa.. dah pukul 2 lebih, lauk ada lagi... makan la kami 4 beranak dengan gembiranya... lagi gembira bila makcik tu kira semua rm17... cam nak nangis murah... ikan cencaru bakar sekor, ikan keli dompot 2 ekor, aku amik sotong ngan gulai ikan kering... and untuk umar nasik dengan masak lemak telur... harga tu skali ngan air.... good....esok repeat sini.. ekekeke....

pas makan, pi carik kain batik dekat beras terbakar... ada gerai2 kat situ.. beli batik utk mak and mak mertua... minyak gamak... and coklat sikit...lepas ujan, tapi panas sangat kat sana...laju2 balik nak balik lepas settled beli belah... pastu singgah chenang mall kalo tak silap.. baru bukak... pusing2 and beli cokelat.. ramai la pulak memesan... beli belah skit and terus balik hotel... dompot dah berzikir nak mandi kolam... 

sampai bilik ja terus tukar baju... umar pun kalut nak pakai baju mandi dia.... aku tak bawak baju mandi pun.. malas..lepak tepi kolam sambil amik gambo dah la....gumbira la dua beradik and ayahnya dlm kolam tu.. jap kolam budak2..jap kolam org tua.. jap jakuzzi.. hehehe.... telan air liur ja mak dia nih.. nyesaaaallll tak bawak baju.. ekekeke...dekat nak maghrib, moh la anak2 and bapak budak kita kembali ke pangkal jalan.. hehehe...

balik bilik rehat sat and bersiap nak pi jumpa sedara aka kawan mr.hasben.. dia berniaga nasik kat pasar malam kuah... by the time kami sampai dah nak kemas2 dah.. alhamdulillah, maju perniagaan dia... jumpa sat and terus gi carik tempat makan.... mlm ni nak makan seafood, so ayuh ke kedai seafood... kat area kuah jugak... chinese restaurant tepi EE burger kat pekan kuah.. since kami 4 org ja, amik jenahak,  lala and  telur dadar ja.. sedap.... and yg penting, harga affordable... semua baru rm45.. owhh... i lap langkawi....pas makan... balik hotel rehat....

4 Mei.. awal budak2 nih bangun... mesti tingat kolam tu... emm.. ckup2 la anak2 ya.. arini kita ke laut pulak.... brekpes pun dlm bilik ja... roti beli semalam buat alas perut... siap2, jalan2 itik la 4 beranak ke pantai.. awal padi tapi agak panas jugak... yg bestnya air laut tenang hari.. sonok air jernih..mandi kejap ja sbb panas... nak balik kena ikut laluan yg tak nampak kolam.. kang depa nak mandi kolam lak jenuh panas2 nih.... sampai bilik.. packing barang semua, siap2 and check out.. destinasi seterusnya, kedai makan semalam.. kali ni pi awai dengan harapan banyak lagi lauk yg bakar2.. hehee.... tapi awal sangat la pulak... siakap dgn ikan kembung saja yg dah siap bakar... okeh... siakap lah kita arinih... dompot cam biasa la.. ikan keli tak abis2... umar nasik dengan sup sayur... okeh.... total hari ini...rm35.. still murah.. ikan siakap dia besar kot..lauk2 sampingan lagi... air lagi... hehaehee....

dari situ terus ke jetty nak carik tiket... okeh... kul 1.45..masa tu kul 12.. okeh.. sempat nak shopping2 lagi... ke al-ikhsan beli kasut anak2... murah sbb ada sale...pastu gi HIG... carik coklat lagi..laju2 gak la sbb nak kejar masa..... sampai balik jetty kul 1..hantar keta balik...lepak starbuck sat...kemaskan barang2 soping letak satu bag and terus ke boat... lega ramai dah masuk... takyah tolak dgn org.. masuk kejap ja, boat pun jalan...

abisla cerita langkawi kami... percutian singkat tapi seronok..... Federal villa tu buleh la nak repeat lagi... untuk rm77 mmg puas hati... tapi next time kena amik at least 2 mlm la.. ni pi smlm letih jugak nak cover semua......

cerita langkawi dalam gambar (gambar mandi kolam tadak..dlm camera godang..lom transfer..ekeke):
 

Jetti Kuala Perlis
hello langkawi

check in @ holiday villa



sebahagian belian hari pertama

the rm17 lunch

the rm45 dinner
sungguh2 kecik tu jalan

ayah and sons nak pi laut






ready to check out




lepak sebelum balik





4 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

makan kat langkawi memang heaven and murah pulak tue.. hehehe.. ala kenapa g sehari jer.. mesti tak puas kan.. hehehe.. =D

Farah Waheda Wahid said...

kemain lagi ayah and sons tu bergambar...hik hik hik...

Ayu Katerina said...

hik aku 2 kali juga terjun kolam mandi dgn rania.. jelesss takkkk

Amanda Suria said...

bestnya...SA ni ntah bila nak pi vacation ntah...letih dah duk keja2...