Wednesday, June 30, 2010

June, bulan sakit dompot...


poor moi lil dompot... bulan june ni mmg bulan kurang sihat dia.. mula dengan demam, followed by campak... and latest, dia kena penyakit tangan, kaki dan mulut.... hat yg latest ni la paling mencengkam jiwa ai sa mommy dia... bayangkan, tak boleh isap susu sampai kena fed him dgn syringe...sedihhhh tengok dia masa tu.. ilang nikmat makan dia.... bila perut lapar, meragam la.... lepas tu dgn melepuh kat tangan ngan kaki.... kat lutut sampai merangkak terpaksa angkat lutut (moi mom kata cam ju-On gaya dia.... hehhee)....... mmg mengalir air mata gak la tengok dia camtu...

memula bawa gi clinic biasa, tapi cam tak ok gak...kesian melihatkan keadaan dia, ai bawa dia gi KMC... doc bagi ubat mulut & sabun utk dia mandi... bagus gak la Doc tu...he checked him thoroughly...bukan cam Doc kat clinic yg first pegi tu...cek suhu, okeh, pi amik ubat.... mmg beza la treatment doc clinic biasa dgn doc pakar nih....tak sesia rasanya bayar mahal skit.. baru ai tau, kalo baby sakit mulut nih, paling elok bagi makan eskrim.... so, makan eskrim la dompot 2-3 hari tu... amboiii.. bukan main suka lagi dia.... Doc tu jugak soh carik honey...bancuh skit ngan air, bagi dia minum... honey ni bleh cepatkan proses menyembuhkan ulser dlm mulut tu..... ni pun ai try gak... siap singgah giant beli honey lagi.. hehehe... tengah2 kalut, mana nak carik honey yg kampung punya tu kan.. hehehee.....alhamdulillah.. pas 3 hari, dia dah leh isap puting susu dia.. lega hati ai....
adehhhh...ada anak mmg sonok... tengok gelagat dorang, gelak tawa... tapi bila sakit, mmg betoi2 bagi penuh perhatian la.. sib baik la minggu tu ai tgh ada tournament... hari tadak game, mmg lepak dgn dia la.... nak harap cuti sendiri, ada ujung2 kuku ja.. hehehe.....

moga2 dompot tak sakit2 lagi pasni.. and terus membesar bagai johan.....

owhhh ye.. lupa nak update... dah boleh bangun sendiri tanpa bergantung dgn org/benda...and dompot dah start meniti dari satu furniture ke furniture yg lain.. hehehehe.....tak sabar nak tengok dia berjalan....

3 comments:

Ayu Katerina said...

woooo sian dia.. dh sihat alhamdulillah... :) saya suka tgk bb dompot yg momei ini!! semoga sentiasa sihat ya!

ruined sue said...

gambar tu nangis pasal sakit mulut + tak puas menum susu dari feeding cup...

Ayu Katerina said...

gituhhhh... ni dia dh ok kan? bahaya setau aku sakit molot ni!