Tuesday, February 17, 2015

Pengalaman Kerusi Roda Airasia


Alhamdulillah.. my parents dgn anak2 dah selamat ada di KL.. aku pun dah selamat balik sorang2 ke alor setar. tinggal dorang kat sana sat untuk 1 minggu nih...sobbbbss....

Urusan semuanya dipermudahkan... dari check in & drop luggage, boarding sampai ke arrival...sampai la ke rumah my sister..... seperti yang sedia maklum, kami menggunakan perkhidmatan kerusi roda airasia...aku, my dad & anak2 boleh buat web check in. as for my mum, kena check in kat kaunter... masa check in tu, kami gunakan wheelchair senirik. petugas airasia kata boleh ja nak guna wheelchair sendiri atau nak check in kerusi roda tu... utk kerusi roda tidak dikenakan charge luggage ya....but since dah amik package rm60 tu, maka kita proceed ja la dgn perkhidmatan tu. kalo tanak guna pun bukan dapat refund balik....lagipun mikirkan nak kendong hand carry lagi, dgn bebudak lagi... teruk gak kalo tolak kerusi roda sendiri.....


lepas check in, kami tunggu kat ruang menunggu sblm masuk departure gate.. lagi 15 minit nak boarding, staff airasia datang bawak kerusi roda... my mum tukar kerusi roda...kerusi roda kami my big bro bawak balik... oh ya, my abg & fams dtg menghantar & bawak balik my car. esok dia kena mai pick up tuan kereta ni lak.. hehee.... staff AA tolak my mum sampai la ke boarding gate... kami org pertama boarding... even masuk dulu sebelum org2 yg beli seat mahai.. ekekee... happy... lenggang lenggok ja time masuk... umar punya stroller pun tinggal kat pintu kapal terbang... this time pramugari tu kata masa landing nanti amik balik dekat pintu kapal terbang gak.. lega.... kalo macam pi medan aritu, tinggal kat pintu gak.. tapi kena amik kat tempat claim luggage..mencik..

dlm kapal terbang, umar ada drama skit kali nih...dia tanak pakai seatbelt.. jenuh meraung... masa take off ja pakai..masa nak landing meraung lagi kuat tanak pakai.. so tak pakai la....jenuh nak cover dari mata steward... hahaha...

ada satu kejadian gak tak best... ada sorang aunty nih, dia mai2 claim kata seat my dad duduk tu seat dia.. kecoh lak tu... being my dad & mom yg berhati mulia, bangun la bagi seat kat dia... aku tengok balik tiket, mmg sah aku beli tiket yg betoi.. tempat dia tepi tingkap, dia claim seat abah aku seat dia lak... aku pun sound la kata ko yg silap seat... and skali lagi my mom kata takpa.... bukan sebab takpa... ni sebab aku dah beli seat tu... and yg takleh tolerate, sbb dia buat kecoh kata seat dia.. dah la mulut bau pekung.......  haaa..kan.... sampai sudah la my mom tak tukar tempat dah.... geram betoi ngan bangsa nih....sampai ke sudah aku takleh nak pandang muka dia....

seat asal my dad... bila aunty tu mai abah p pindah tepi tingkap... geramm...

aunty blakang dompot tu la yg buat kecoh tuuuu.... dah la kalut soh steward tunjuk mcamana nak keluarkan pelampung keselamatan...motif???

my tanak pakai safety belt umar.....
Alhamdulillah.. perjalanan semua okay.. smooth saja.....bila landing, bagi semua org keluar dulu.. baru my mom jalan slow2 keluar dari flight... staff AA dah tunggu dgn wheelchair kat pintu kapal terbang... laju ja dia tolak my mom.. jenuh kami nak catch up...sian gak my dad.. dia kan baru buat jantung... kena lak tolak umar.. jalan dalam KLIA2 tu dah la naik bukit turun bukit.... penat juga nampak muka dia... aku takleh nak tolong dah... dari turun kapal terbang sampai nak ke tempat claim luggage nih agak jauh.. & tadak trolley disediakan... semua bag aku bawak.... terhoyong hayang gak la.... bila sampai kat tempat claim luggage ni baru ada trolley.. dompot pun mesti letih gak tu... pastu dia pun sama naik dok atas bag.. hehehee.....
 
tunggu bag... staff AA yg nampak kaki kat belakang tu...
lepas dah amik semua bag, staff AA terus tolak my mom sampai ke pintu gate.. mlm tu adik lelaki aku yg jemput... bagitau kat staff tu org yg nak pick up tu tunggu kat mana, dia terus bawak gi situ... sian gak tengok adik tu.. tanya dia berapa round dia kena ulang alik dalam sehari? dia kata banyak kali gak... dah tugas... emmmm... paham... terima kasih banyak dik.. mudahkan urusan kami....

So, jika ditanya berbaloi ke tak bayar RM60 tu aku kira halal la dgn perkhidmatan yg air asia bagi..... kalo ada lelaki yg gagah mungkin tak perlu perkhidmatan nih... tapi since tinggal my kudrat & kudrat my dad yg agak terbatas, perkhidmatan macam ni mmg diperlukan..... 


3 comments:

Ayu Katerina said...

teringat pula arwah mak.. last dia naik kapal terbang.. sampai dua kerusi roda dpt sbb bag dia berat hehehe... Al fatihah utk mak..

Ciklily Putih said...

geram plak baca pasal makcik tu, ishkk boleh bikin gaduh dibuatnya kalau kite kan

Key Mohamad said...

Hai..
So, kalau ad amik service wheelchair airasia, org tu kena check-in kat counter ke,
mmg tak boleh check-in web? Sbb rsau check-in lambat, takot seat jauh2 dr parents.

Sy nak tahu, dr counter check-in ke boarding gate dia bg gune wheelchair is it?
Mcm x clear, coz next year i plan nk pegi cambodia with parents, my dad using wheelchair, so i nak tahu la dr lpas check-in kat kaunter dia trus bagi kan??

Hehe,, Sori bnyak soal, harap akak ade reply.
Thank You. :)
Enjoy read your blog, btw.