Wednesday, January 22, 2014

Cuti-cuti Medan 2014 ~ part 1

percutian 4 hari 3 malam ke Medan, Indonesia

11 January 2014
3.00am- Alor Setar to Penang

5.30am -Park kereta depan opis & naik taxi ke Penang International Airport.  Dah lama x mai airport. rasanya since depa renovate airport. skrg dah lain..dah besar & selesa. breakfast, solat & tunggu masa nak boarding

8.30am-depart PEN-MEDAN. dah prebook meal. amik apa tah kids meal. baru bukak nak tiup2 nugget kat bebudak, kuar isyarat pakai tali pinggang & pilot pun announce kata nak mendarat...hahaa....laju betoi merempit kat atas.
8.30am (medan time) touched down
leceh betoi urusan imigresen. kad yg depa bagi atas flight mana sempat nak isi utk 4 org. bg pun time dah nak mendarat. do spent time nak isi kat kaunter. by the time abis isi, flight lain lak smpai. bercinta jugala nak beratur. dgn budak2 kecik lagi.

kaunter bukak dua ja. org cam semut.  by the time settled passport, luggage org lain pun dah clear. tinggal bag kami dgn satu family ni ja longgok kat tepi ring tu. sebaik la tadak kutu pi angkut. kalo tak tak berbaju la kami anak beranak.

9.15am-org hotel dah tunggu. ok gak book soechi hotel ni. flight reschedule pun depa tunggu. yg lagi penting free..jarak perjalanan kuala namu airport ke pekan medan dekat 40km. dala. sejam gak la. alhamdulillah x payah bayar apa2. nanti aku review pasai Soechi Hotel nih

10.30am-Check-in bilik. dah request masa book kat agoda kata nak early check in. alhamdulillah ada bilik @ no charge. blehla bermandi2an menyegarkan badan memasing. budak dua org tu bergumbira mandi dlm bath tub. mama relax2 sat sambil kuarkan pakaian dr bag.

12.00am- mintak hotel called cab. taxi kat medan ni minimum dia IDR25000. dlm rm6/7 duit kita..spanjang kat medan mmg kami naik cab saja. destinasi hari tu, carik lunch kat sun plaza. sun plaza nih cam tempat org kaya kat medan la..byk branded stuff dlm nih..kami takda la nak soping apa. misi mengisi perut ja. lunch tengahari tu kat Killiney Kopitiam dalam sun plaza..

1.00pm - dah nak nak settled makan, kawan mr.hasben datang jumpa kat situ. sembang jap pastu dia offer nak bawak kami pusing2. cam org mengantuk disorong bantal la..bukan senang org nak bawak jalan2 kat tempat dorang kan. kami pun mmg x arrange apa2 tour. harap taxi ja la nak p mana2..ni dah ada org offer...ayuhh!!

..bersambung

10 comments:

Anonymous said...

mmg dok menanti journal syella nih...saya tak penah sampai lagi ke medan...

the_na

Sella Shahbudin said...

hi the_na..
medan mmg syok..paling best part makan... paling tak best part org merokok... sana bleh merokok mana depa suka.. nak check in kat reception hotel pun merokok...dalam cafe hotel pun merokok..padahal beraircond.. bukan org local ja.. mat saleh pun slamba... kita org tua2 bleh la tahan... sian kat baby ngan bebudak la...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

ada plan nk ke medan jugak.. nnti review lagi yer.. =D

Ayu Katerina said...

part 2 pls!!

Amanda Suria said...

wah2...awal tahun dah pi jenjalan ni...jeles SA tau...

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Untung la ada org nak bwk jenjalan..hehehe..

Herry Cuti Bajet Medan said...

Mintak izin tuan tanah beriklan di sini..

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya dari Herry Cuti Bajet Medan menyediakan Pakej percutian bajet ke Medan, Indonesia dengan harga yang sangat bajet tapi selesa dan menyenangkan. Pakej termasuk semua, anda hanya perlu bawa duit untuk shopping. Tidak risau lagi kos tambahan. Pergi ramai, pakej serendah RM290. Hubungi:

Facebook: Herry Cuti Bajet Medan
Instagram: herry_tour_medan
Email: herrycutibajetmedan@gmail.com
Call/WhatsApp: +62 813 9788 0156 (Herry)
+6013 4618637 (Ina)

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
boleh whatsapp: +6012-6047593 :)
fb/instagram @giadolairiscollection

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106 Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook :Hamzah Saragih 
Ym :Hamzah Saragih.BB 512113B1