Thursday, January 23, 2014

Cuti-cuti Medan Part 2



Part 1

2.00pm  Dengan menaiki Avanza (kereta kebanyakan org Medan) Rizal, kami dibawa ke kedai kain/telekung yg menurutnya main supplier utk peniaga2 di Pajak Ikan.  agak terkejut juga dengan harga telekung yg ditawarkan... gila ahh mahal... hat elok skit dah material dan sulaman nya dah sratus lebih duit kita..mmg tak beli la.. harga cam sama ngan org2 yg juai kat instag kat mesia nih.. dah la dengan muka tukang jual tu cam bedebah sangat... hahh.. kau.. dah terkurang skit bahasa aku.. but muka mmg tak buleh blah bila aku dgn mr.hasben dok compare harga dengan bandung... dah betul pun.. mmg harga mahal berganda dari bandung aritu....ikutkan hati nak blah ja bila minah tu buat muka camtu..tapi mengenangkan member dah bawak, beli gak la satu.. beli yg plain kain cam broked tu ja sepasang.. mmg plain abis.. ujung telekung ja ada cam jahit lace skit.. tu pun dah dua puluh lebih duit mesia... 

3.00 pm Selesai membeli belah tak ikhlas, kami di bawa pula ke "Rahmat" Wildlife International Gallery.  cam muzium haiwan awet la.. menurut Rizal, Rahmat ni cam millionaire la. dia ada lesen memburu.  mmg lesen international la.. so, mostly binatang2 yg ada kat muzium tu hasil buruan dia la... gila banyak binatang... tatau la semua original yg diawet atau pun yg dibuat..tapi dalam tu mmg bau binatang.. dah masuk dalam tu rasa napas tak tenteram.. cam ada yg memerhati gitu... cepat2 nak masuk & cepat2 nak keluar.. hahaa... tapikan..malam tu umar cam takleh tido..tunjuk2 kat siling..jerit2 nangis...aku jerkah dia sekali pastu baca ayat2 nak bagi dia tido..then only dia tido smpai pagi. huhuu...

4.30 pm  kami dibawa pula ke Istana Maimon.. kiranya tempat wajib pi la kalo ke Medan.. ibarat kata, tak ke Medan la kalo tak ke Istana Maimon gitu.. Istana ni katanya dibina masa Kesultanan Deli gitu.. Rizal kata sultan yg last masih budak2 lagi.. tapi tak dok situ kot... cuma part bawah tu cam ada family depa tinggal.. Dompot nak pi toilet..terpaksa bawak dia turun bawah.. ada family dalam tu...cam toilet rumah depa la... kena bayar dalam dua kupang camtu.....dari luar dah bau menyengat..tak lalu nak masuk...kalo bukan dompot tak tahan sangat.. mmg x bagi masuk la.  cuma yg bestnya.. dalam tu kami sempat amik family photo pakai baju ala2 sultan anak beranak gitu.. hahhaa...mmg wajib amik la gambar nih.. utk fun ja la.. umar & dompot pun siap bertanjak bagai... yg penting murah.  sepuluh ribu utk baju lengkap each.dorang yg pakaikan...and sepuluh ribu utk print gambo.. kami print 3.. size A4.. total bayar 70ribu.. duit kita dalam 26 ringgit ja... mmg murah amat la..... mmg sapa2 pi aku rekemen buat menda alah nih...heheee....souvenir dalam tu pun agak murah gak... kami beli kat situ ja utk bagi sedara mara... kain tenun..bag batik... mmg murah2.. yg penting pandai tawar la.. hehee...

6.00 pm  selesai berfoto bagai, kami dibawa pulak utk mencuba bakso kat Bakso Anjar..menurut Rizal, yg ni paling best kat Medan.. rasanya mmg best.. baru rasa sikit, umar dah start tantrum.. pestime dia nangis menjerit2.. sblm ni kalo nangis pun, dia nangis skit2 ja...bagi susu diam..tapi kali ni apa pun tanak...cuak jugak kami laki bini.. last2 tapau ja bakso yg baru smpat hirup kuah tu.... sampai dalam keta pun umar masih tersendu sedan... dah napa pulak anak nih... esok tu, dok sembang2 ngan laki aku, kami setuju, ni mungkin gara2 pi muzium wildlife tu la.. sebab mlm tu pun dia dok nangis pelik ja..
7.00 pm  Mr.hasben minta Rizal bawak dia pi kedai juai accessories motor.. Rizal ni mmg gang touring motor gak.. dari situ la depa nih kenal..so Rizal bawak kami ke Jalan Masjid kalo tak silap.. situ mmg syurga la utk mat2 motor nih... sepanjang2 jalan tu dua tiga block kedai barang motor.. aku tak turun sbb umar dok nyonyot and tido... letih kot nangis lama sangat... dompot pun tak turun.. dia pun dah letih sangat gamaknya.. pagi tu sblm subuh dah tolak mai penang.. kul 5.30 sampai parking opis, dia pun bangun sama tak tido2 dah.. battery pun dah nak abis kot... hehee...  tapi seronok pulak naik flight awai pagi nih.. ada byk benda boleh buat spanjang hari tu... 

8.30 pm Rizal hantar kami balik hotel.. lega rasanya dapat mandi air panas... lepas mandi.. buat susu utk dompot.. dia pun ZZZZzzz... umar lak bagi susu tanak.. apa pun tanak.. dia start bunyik2.. pastu tunjuk2 kat siling.. dah sudah.. aku pun battery nak abis.. dia lak dok buat pelik camtu.. jerkah sekali pastu aku baca ayat2 yg ingat kat kepala.. lama gak la dia dok pusing kiri kanan then only dia tido... lena sampai ke pagi.. aku pun lena gak sampai mr.hasben kuar balik dgn Rizal and frens yg lain pun dah tak sedar... mmg letih la... mlm sblm tolak tu pun mana la tido pun.. awai tu tengok maharaja lawak mega kat umah my uncle.. doblas lebih baru balik umah.. baru start packing... kul 3 dah tolak... sampai medan lak berjalan sini sana... dapat lak katil sedap.. mmg betoi2 berehat la... ZZZzz...

sambung lagi...

6 comments:

Anonymous said...

teh botol tu kat indon mmg yg tu ja jumpa...jenuh dok cari ayaq kotak lain kat bandung/Jakarta hari tu...last2 telan jugak la ayaq tu...storyteller sambung lagi ya mcm best ja...

the_na

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Istana maimon tue wajib nak pi.. hehehe.. ada sampai part 2 ja ka..sambung la citer lagi.. =D

Medan tour guide said...

Yg nak datang medan,guaranted service.

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan..selain itu ada juga pakej ke aceh, padang-bukit tinggi..
boleh whatsapp: +6012-6047593 :)
fb/instagram @giadolairiscollection

Giadola Iris said...

salam..kami ada menyediakan ground pakej ke medan-lake toba-berastagi dengan harga yang berpatutan dan paling penting kami bawa ke restoren yang halal..korang cuma bawa duit shopping je =)
whatsapp/message ONLY: +6012-6047593
ig: @percutianbajet

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com facebook :Hamzah Saragih
Ym :Hamzah Saragih