Wednesday, September 10, 2014

Aku dan Penggaris Mata...

Saya adalah pengguna eyeliner tegar... hari2 makeup tadak lipstik okay lagi...tapi kalau tak pakai eyeliner, serba tak kena hidup rasanya... dalam pencarian penggaris mata yang paling sesuai, dah banyak la brand kosmetik orang kebanyakan yg dah dicuba.... ada yang best ada yg tak best... yg paling tak best bila pakai kejap ja dah sememeh... babai la.. mmg takkan pakai dah... kalau pakai pun utk bentukkan kening ja... 

antara kriteria yg selalu menjadi pilihan:

1.  hitam
2.  smooth - tidak keras atau tidak mudah terputus2 semasa line dibuat
3.  pensil/roller
3.  tidak sememeh
4. wallet friendly

Antara brand marhaen tapi best yang aku penah gunakan adalah silkygirl & maybelline... 

Ni antara Maybelline yang penah aku pakai:

1.  Maybelline Crayon Liner - ok, jenis pensil.. penuhi kriteria...
credit: maybelline malaysia
 2.  Maybelline MasterLiner - Ni best... paling suka...
credit maybelline malaysia
3.  Maybelline The Colossal Kajal - yang ni kriteria semua ok cuma sat ja dah abis... ni jenis roller... selalu roller yang penah pakai pun tahan at least 2 bulan...mamat yang satu nih, mmg tak sampai sebulan dah abis... giler betoi.....tanak beli dah....





Sekarang ni tengah pakai dua ni... satu brand Kiss Me.. best seller eyeliner menurut beauty consultant kat SASA... masa beli ada diskaun apa tah.. dua batang RM50... ikut harga asal RM38 satu.. Kiss Me: Heavy Rotation Perfect Eyeliner ni brand dari Jepun rasanya... ke Korea.... camtu la... sedap pakai... cuma dia tak smooth sangat.. kalo sentuh dia kat line atas mata tu cam kasar2 skit... nak smudge pun tak berapa best.. cuma yg ok sebab dia tahan.. & kalo takat nak line straight biasa tu mmg tadak hal.... 

Satu lagi Silkygirl BigEye... yg ni best.. glide semua smooth ja... nak smudge pun okeh... lancar gitu... hitam dia pun mmg blackest gitu... harga tak ingat.. dlm rm19 ke rm20+ camtu... ni jenis pensil... nak asah takleh dalam cuaca panas.. kang dia melembek sama.. hehehe..... hat ni terpaling suka sama dgn Maybelline Master Liner....


Smudger kat hujung utk senang blend...
Setakat ini saja cerita eyeliner saya... jenis liquid suka jugak... tapi kadang2 keras tangan... sebelah cantik sebelah lagi sure bengkang bengkok... jenis pencil/roller nih dah master dah... tengah drive pun buleh buat.. ekkeeke.... jenis gel & compact tak penah guna lagi....




3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

iolss suka jenis eyeliner yang basah...

Mila Hilas said...

sy dh lama gila x pakai benda alah ni..hehehe.sejak ad ank.

CikLily Putih said...

ermm kite tak reti pakai, beli je bukan main... hehehhe