Friday, September 5, 2014

Ladang Anggur Tasik Beris

Last Saturday ada jemputan kenduri doa selamat ibu saudara di Lubuk Merbau Kedah..kenduri sempena dia & suami akan berangkat ke Tanah Suci Mekah minggu depan...Lubuk Merbau ni agak jauh jugak dari umah my parents..tapi kami semua amat looking forward utk pegi sebab rumah dia kat tanah rancangan... keliling rumah penuh dengan pokok2...pastu masa kenduri ni la dapat jumpa balik dengan sanak saudara yang terpisah dek perpecahan kampung kami dulu.... bila jumpa meriah sangat.. yang dulu kecik2 dah jadik anak dara... yang baya2 aku dan jadik parents.... seronok...

kami pergi satu kereta aja dgn my big bro...mr.hasben tak pegi sebab dia masih lagi belum balik berkelana... grand livina sumbat semua orang... ngam2 penuh satu keta... lepas kenduri, my bro ajak kami ke Ladang Anggur Tasik Beris kat Sik... tak jauh sangat la dari Lubuk Merbau... abg sefamily dah penah pegi.. aku & parents & anak2 mmg tak penah pergi... so jom la kita ke ladang anggur...

sampai aja kereta dah berderet... cantik juga kawasan ladang anggur ni sbb dia mengadap tasik. nak masuk kena bayar... rm6 utk adult & rm3 utk kanak2 atas 7 tahun...warga emas takda diskaun.. harga sama ja...secara peribadi, charge yang dikenakan agak mahal... masuk semata2 nak tengok buah anggur... and buah yg ada pun tadak la banyak mana sangat... masa kami sampai, ada beberapa spot aja yg ada buah... and org pun berkerumun la utk amik gambar kat port2 berbuah itu...pastu banyak part yg ditutup mungkin sebab dorang nak tuai buah...yg tak berapa best, siap ada pekerja tunggu takut org petik buah..budak2 biasa la teruja tengok buah... siap sound lagi budak2 nih... geram pulak mendengar..... nak amik gambar dgn buah pun rasa tak selesa...pastu ada cafe... sekali lagi harga agak mencekik..mmg betoi2 buat duit la tokey landang nih.....rasanya ini kali pertama & terakhir kami pegi kot....

tok abah layan cucu....
 

budak kecik pemakan buah tegar teruja nak capai anggur...
ruang rehat kat tengah2 ladang...
buah anggur secoet....

4 comments:

Ayu Katerina said...

cantik tempat dia.. tp sayang buah tk byk.. kalau boleh petik timbang bestkan

CikLily Putih said...

wah bestnya, anggur atas kepala je ek..

Shark Kay said...

bayar masuk hanya dapat tgk buah anggur?
mmg tak berbaloi tue.
kalau dpt makan boleh ler jugak.

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Dah lama plan nak p sini tapi tak sampai2 pn lagi..huhuhu