Friday, November 7, 2014

Cuti-cuti Medan Part 4



Okeh..mari kita sambung....

13 January 2014

Hari ke-3 di Medan...

Pagi macam biasa.. bangun awal... brekpes.. bebudak & bapak budak terus ke pool... mak buah naik atas packing... harini tukar bilik...hotel masih hotel yg sama.. Soechi Novotel. dah dua malam dok bilik biasa... malam ke-3 tukar ke Junior Suite.. harga masih murah... dalam sratus tiga puluh lebih ja duit kita... seronok betoi dgn Soechi Novotel nih... murah, bersih, selesa & makan sedap..yg penting airport transfer tu...rasanya the only hotel in medan yg ada gratis airport transfers nih...

Our Junior Suite... besar..luas.. ada living hall... mmg selesa sangat...  ni umar dok buat inspection.. hehehe....
Lepas settle tukar bilik & siapkan dorang, maka ke Pajak Ikan kita harinih... hajat hati nak carik kain baju raya.....tak baik la nak compare kan tapi bandung/jakarta jauh lebih murah & pelbagai dari sini.... pastu agak tak selesa la.. panas...dgn penjaja asik ikut montot sambil tunjuk barang jualan kat muka kita..... sian bebudak... beli kain sepasang, pastu cepat2 balik... time kat sinila yg siksa nak dapat taxi... jauh kami menapak... lama gak la tunggu.. sempat hujan lebat seround.. tunggu kejap kat kaki lima.. pastu mr.hasben gi tunggu kat area depan hotel... dapat taxi baru kami pegi.. siksa..siksa... yg motor taxi tu ada la lalu lalang... cuma dgn anak2 kecik..dgn bag dgn stroller lagi, baik la naik taxi kan....


insist nak amik gambar kat sini sbb first time mai medan dulu, 2006 (time bujang) ambil gambar kat sini....ekekee...
 Dapat taxi, ajak mr. hasben gi tempat beraircond pulak.. dah nampak Centre Point ni semalamnya... ni rasanya mall baru.. construction pun tak abis lagi.. ada part berhabuk lagi... tapi tenant dah start business....byk gak branded stuff dalam nih... kami lunch kat kenny rogers.. dah dua hari makan makanan local.. harini ubah selera...ekekeke.....shopping sikit2 dalam nih...


Lepas lunch kami pun balik ke hotel.. hotel nih dekat dengan kedai2 wholesale.. kalau nak meniaga mmg amik kat sini kot... dari bag ke aksesori ke perfume ke pakaian semua ada.... dekat depan2 tu ada org jual buah salak... aku bawak anak2 naik bilik while mr.hasben gi jalan beli buah salak... gila besar gemuk buah salak kat sana... manis lak tu.. 2 kg angkut alik mesia.. hehehe...

Petang tu aku dgn umar mentido.. dompot dgn mr.hasben turun ke pool untuk kali terakhir...
View dr our room - dompot & mr.hasben layan pool
Malam tak keluar pegi mana2 dah... rasanya dah habis cover dah tempat2 yg dlm list nak pegi... so malam ni kita dinner kat hotel ja... dlm hotel ni ada satu restaurant chinese food..depa tulih halal.. so marilah kita makan kat situ saja.... Actually kat luar tu nampak lagi meriah... ada nasik goreng & goreng2 yg lain.. slalu tengok tak penah lengang.. asik full house saja.. kalo kami berdua nak jugak try.. tapi ada budak berdua tu, tanak la amik risk.. esok dah la nak naik flight balik mesia.. sakit perut ka apa jenuh...

Makan dalam hotel nih pun murah... budget mesti dalam sratus lebih dah... tapi bila sampai bil, baru dalam lima puluh gitu.. makan hotel rm50...sedap...murah.... hati kami gembira.. malam tu tido kekenyangan.. ekekekee....
mr.hasben tapau satay padang...
ikan terbang.. ekekee...

1 comment:

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1