Monday, April 21, 2014

Aqeel sakit telinga...

dua minggu lepas dompot dok zikir kata telinga dia tersumbat...bila belek suluh telinga kiri dia mmg nampak cam ada benda... mr. hasben dah bawak pegi clinic... doc kata ear wax dia dah kering.. so bagi solution apa tah soh titik dalam telinga...pas seminggu tengok still ada... iskk..apakah ini?..risau gak kalo dia termasukkan benda ka apa... bukan leh caya sangat kan budak2 nih.... aku dok saspek kapas yg dari cotton bud tu tertanggal dalam telinga dia.. . ujung minggu tu bawak lak gi clinic lain lak... pun sama jugak...kata ear wax jugak... bagi solution tapi jenis lain lak..kena titik dua hari kiri kanan... cek2.. still ada.. ahh..ini bukan mainan klinik biasa dah ni... risau gak tengok dia kata terlinga tertutup...pastu mlm2 dia cam garu2 telinga dia time nak tido... okeh....mama, silalah google clinic ENT di alor setar area... kluar la Kelinik Ali dari ejen carian.. yup.. ejaan dia still KELINIK... ni antara klinik terlama di alor setar... rasanya batch klinik che det...

Kelinik Ali - ol'school
sabtu tu mr.hasben kerja.. takpa anak... mak awak nih supermom..moh kita berdua ke klinik... umar tinggal sbb dari review yg dibaca & pengalaman my mom sendiri, mmg tunggu tahap tido & jaga balik nak sampai ke giliran kita... paham la... dah nama pun doc pakar ENT... sure yg pegi situ pun masalah yg amik masa nak settle... sampai kul 3... yeayy.. dapat no.16... maknanya orang ke-16... and doctor pun belum masuk lagi time tu.. yeahh..silalah nangis... masa tu dekat kul 4... budak tu kata kul 5 nanti mai la.... takpa nak.. jom kita lepak UTC kat my aunt dulu...ngam2 kul 5 baru keluar.. tu pun saja jalan lambat... bila sampai klinik, baru nombot 3... waduhhh..... agak2 nombot 16 bila pulak... hehee...sabar..sabar.. meh kita pegi makan dulu nak....

 Selang sepintu dari Kelinik Ali ada Hotel Regent.... ni hotel lama, rasanya bukak batch dgn klinik ni gak.. tapi dah renovate... cafe dia pun dah cun.. bilik tatau la pasai tak penah pi... mehla kita masuk lunch sini dompot... okeh.. harga reasonable... infact makan kat resto biasa pun ada yg lebih mahal pada regent nih... order nasik goreng kat dompot & sar ho fun utk mama dia... potion ok... udang sotong pun tak kedekut.. suka..suka.... dia tengah buat promo.. set skali dgn air dalam rm11... murah la kan... lepak makan situ sampai kul 6.30 then pegi balik klinik.



smpai klinik baru nombot 7... tapi org dah tak ramai... rasanya ramai dah balik malas nak tunggu kot... okeh.. mari kita bersabar lagi....seperti dijangka.. lepas nombor 7, terus ke nombor 15... alhamdulillah... tak sia2 kita tunggu... dlm kul 7 tu, baru nama dompot di panggil... aku yg berdebar lebih.. paham la anak sendiri kan.. dia ni takleh bunyik2 kuat... takut..ekekee... masuk tu nampak dah alat2 surgery apa semua dia boh ataih meja.... dah cuak dah budak nih..... rasanya bilik tu khas utk ENT.. sbb ada bilik yg masuk timbang tu cam utk bilik rawatan biasa....

dok dlm 5 minit dlm tu, doc pun masuk... mmg agak berumur la doctor tu...70an ada la kot... dia tanya apa problem semua, pastu dia start cek... tinga yg problem tu telinga kiri.... pas dia tengok dia nak compare dgn telinga kanan.. dia kata mmg yg kiri tu nampak irregular skit... dup dap dah mak dia nih.... dia pun amik alat, start machine yg cam vacum tu, and masukkan alat cam besi panjang tu dlm telinga kanan... jenuh nak pegang budak dompot nih... dia dah nak start nangis dah.. doc kata, jgn nangis.. tak sakit pun... aku tau tak sakit, tapi dia takut.. ekekee..... okeh..telinga kanan keluar earwax yg agak thick... kecik ja.... pastu dia cek kiri lak.... woh.. ini ngeri skit.. rupanya earwax telinga kiri ada jangkitan kulat dah... mmg kuar seketul besar ujung jarik kelingking.. no wonder la dia takleh dengar... sure menda alah tu dah tutup lubang telinga dia.... pas dah cuci, doc letak ubat siap2... okeh settled.... alhamdulillah.. lega..... lagi taktau apa masalah, kita yg takleh tido malam... risau...cost dia skali ngan ubat alahan - rm90... okeh la... dengar cerita kalo pi private hospital, buat benda yg sama ada sampai dua ratus......

mlm tu tanya dia telinga dah ok ka, dia kata okeh... dah tak tutup dah.. hehehee........ adehh..anak, anak...

3 comments:

Farah Waheda Wahid said...

biar kita berhabis duit kan asal anak kita ok...

Sella Shahbudin said...

yeap.. true..
habis duit and habis cuti... hehehe...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alhamdulillah nasib baik dh okeym. Xpe kita berhabis sikit demi anak kan.. duit kita boleh cari.. =D