Tuesday, April 8, 2014

Hari Jadi yang Lepas..

Hari sabtu lepas kami sekeluarga telah memergikan diri ke hadyai... saja nak spend time dgn keluarga.. hajat hati nak pi jumaat tu.. tapi sabtu mak mertua nak buat kenduri doa slamat lak kat umah tok mr.hasben..sekerat hari gak kat sana.. dah lewat petang baru tolak... hujan maha lebat masa sampai kat border tu... pas urusan passport bagai, terus pecut ke hadyai.. shopping kat nite market greenway.. layan beli mainan bebudak.. baju selai utk diri sendiri & satu dua barang lagi... pastu jalan area lee garden..lama tak pi sana... boring dah tempat tu.. too komersial... cam pi pasar malam batu feringghi lak rasanya.. org mesia ramai... lepak dalam starbuck... sambil tengok org... kedekut starbuck hadyai..free wifi pun tadak... ;p

dah lewat skit, baru nak gerak gi carik hotel.. slalu hotel yg kami duduk tu mmg akan ada bilik kosong... tup2 kali nih full house.. aisehhhh... not gud sign nih... kebanjiran orang apakah sekarang ini?? pastu baru tingat... weekend ni ada songkran.. mungkin depa dah start cuti or cuti sekolah la kot.. cam kat sini la.. bila cuti sekolah ja hotel semua penuh... hehee... last2 kami settled kat satu resort nih.. kat hadyai la nih banyak chalet style.. depa buat cam umah teres.. pastu park keta kat depan unit masing2... mula2 tanya penuh.. pastu hat kebelakang skit, dpt la satu... katil queen.. aiseh.. dah letih dah nak carik2... amik ja la... katil dia cam tido atas guni beras.. keras amat... dah la kena tido berimpit 4 org... jaga tengah malam sakit sebelah badan dek tido mengiring.. ekekeke....

Hari ahad, pagi2 dah bangun siap2 cek out & terus ke area pantai songkhla.... tujuan utama harini adalah zoo songkhla...dah minggu sblm tu tak dapat nak pi.. ni kira hadiah beseday dari mak budak kepada anak2 diala (mak depa pun excited jugak..ekekek).. sblm tu singgah brunch kat area town dia... makan nasik dgn daging apa tah.. hasben amik ikan masak pedas gitu... dompot cam biasa la pulut ayam... kat depan area kedai tu ada org juai ikan bakar... beli sekor dlm rm4.. fresh gila rasa ikan tatau apa spesis tu... situ mmg dekat dengan kampung nelayan.. tu bleh dapat sekor pat inggit tu....umar makan nasik dgn ikan bakar.. hehehe...

pas makan, terus masuk zoo... bayaran masuk kami 3 orang dgn sbijik keta.. umar free... masuk2 ja terus ke animal show... sblm nih dah tengok.. saja nak bagi umar tengok.. dulu dia baby tak paham apa lagi.. dompot yg 2nd time tengok pun masih teruja... tempat duduk bleh kata penuh..mungkin betoi la kot la ni musim cuti sekolah depa... budak2 penuh.. org tua penuh... crowded sangat... rasa cam tak besh lak ramai2 nih... nak tengok show rimau lagi la... kena berdiri2 blakang org... last2 ajak mr.hasben pi tempat lain ja... dahla tengah panas, crowded lak... sangat tak enjoy...


Entrance Zoo Songkhla
Animal show... oink oink pembuka show.. ekekek...
tiger show.. ehh tiger show?? ekekee...
bapak rimau panjat tiang nak makan ayam
pas tengok show rimau setengah jalan.. kami pi tempat rusa lak... ramai.. terus skip dulu pi kat tempat zirafah.. okeh..cun tadak org... marilah kita bagi makan zirapah... zirapah share kandang dgn burung unta... tapi tak sempat nak bagi makan burung unta... zirapah nih agak gelojoh.. bagi satu2 dia tanak.. terus sondol satu raga sayur & pisang... sekali sedut ja nak abis seraga... 








dah settled zirapah, terus tempat kuda belang...tinggai 3 ekor kuda belang dia.. last time sekandang tu penuh.... rasanya depa pindahkan mana2 binatang2 dlm zoo ni sbb cam ada major renovation... banyak tempat tutup... again, wrong timing... tapi still enjoy la dgn binatang2 yg lain.... pas kuda belang, pi kat tempat gajah.. last sekali baru patah balik tempat rusa.... berpuak2 rupanya rusa nih... ada yg diva skit dok satu tempat cam gua buatan gitu... panggil bagi makan pun tak layan.. kita lak kena naik atas.... yg badan bintik2 tu mula2 main atas jalan.. pastu sampai2 dompot pi agah depa.. lari abis naik atas tanak turun2 dah... dia ingat rusa ni jenih tak heran cam kambing kat umah depan umah mak tok dia kot.. hehehee....yg spesis tak heran kat org tu yg dua ekor kat bawah nih..satu jenih yg nak sondol umar.. satu lagi yg cam kurang zat tu... makan tak berenti dua jenih nih...


Spot bagi makan rusa..
rusa jenis ni 2-3 ekor cam tak cukup zat

umar beria nak bagi keledek... tengok dompot tu.. dok jejauh.. ekeke..
sila perati bapak rusa kat belakang tu..
dia mai mengurat keledek
dia rasa lambat bagi kot.. dia mula nak sua muka atas kepala umar...
tu bukan petting.. tu baru lepas bagi back hand... tolak muka rusa tu dari kepala umar...
gelojoh sangat mamat nih.. bangun tinggalkan tempat tu...
nah la satu lagi last dari umar...




ni la yg jenih diva tu..kena panjat pi kat depa..
panggil pun buat tak heran...
last2 sekor mai..hehee...

hari makin panas..malas dah la nak berenti...dah berlengas dah masing2.. anak2, jom la kita pulang... dompot nak mandi kat water park.. tak dapat la nak... pool dewasa tutup utk renovation... tinggal yg bebudak ja sekolam.. dengan crowded gitu.. emm... takyah la... sure air pun tukar kaler lain.... next time la ye... marilah kita pulang ke pangkal jalan...balik naik feri ke ko yo island.. pastu balik ikut dua bridge tu... pastu terus pulang ke pangkal jalan.. tapi kali nih balik ikut padang besar.. belajar dari kesilapan jammed 3 jam aritu masa ikut bukit kayu hitam... padang besar ok.. x ramai org... 

itula cerita beseday saya tawon nih... lihat keluarga gembira adalah hadiah terbaik utk diri sendiri.... pasni dok dendiam sat kat umah... simpan duit.. bulan 5 nih nak langkawi pulak.. ekekeke...

p/s: mr.hasben, hadiah dari langkawi, back dated pun akan diterima.. ekekeke...



4 comments:

CikLily Putih said...

sempat shopping tak? bestnya lama dah tak ke sana..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Best jugak kan zoo kat sana.. dok masuk nmpk nk shopping ngn makan2 ja.. farah paling suka pulut ayam dia tue.. sedappp!!! Lama dh xmsk siam..hehehe

Sella Shahbudin said...

cik lily..pegi sana mesti slot 2-3 tempat utk shopping.. kalo tak cam tak lengkap hidup.. hehee...

Farah, zoo dia mmg best.. once renovation dah siap, sure lagi best...
pulut ayam tu feberet my anak sulung... la ni adik pun nampak ke arah tu gak.. hehehe....

Ayu Katerina said...

waaaa ai like! ai like!! ai like tgk budak dgn menatang.. sooo adorable.. kekekekeke lepaih ni langkawi jgn dok p cari paus terdampar ye rosak mata hahahahahha