Tuesday, January 13, 2015

Cuti-2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 3 - Khanom, Thailand

Cuti-Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 1

Cuti-2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 2 - Sichon, Thailand
Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 2 - Sichon, Thailand..Part 2

Alhamdulillah... hari ke-3 di Sichon...
Bangun pagi dengan pemandangan yang indah ini... rasa berat hati nak tinggalkan resort yg super ohsemm ini.... dah cakap dah dengan mr.hasben... satu hari nanti kita mesti datang balik kat sini....


air pasang pagi nih... dekat ja paras air dengan chalet...
umar masih teruja... bangun pagi kluar lepak ngadap laut...







babai sichon beach.. u'll be missed...
 Dah angkat barang semua.. pinjam motor dari pekerja yg baik itu... lupa nak cerita... kat resort ni ada sorang pekerja ja... kebetulan masa kami check in, owner dia datang amik lagi 3 bijik chalet... kiranya kami ja guest hari tu.... rasa cam org penting lak.. apa mintak, semua dapat la la tu jugak.... cam malam tu kami nak amik air panas letak dalam termos.. depa ada sedia pantry kat opis oren tu... nak buat air kopi ka makan maggi ka semua buleh amik kat situ... malam tu boss dia soh bagi kettle terus utk kami guna dalam bilik... dua tiga kali budak perempuan tu datang bilik.. antar tuala extra la... dia la yg letak kelopak bunga ros atas tilam tu.. .last2 umar & dompot kutip buang.. hahahaa....takdan mak pak depa nak fefelingg.. hahaha...

pagi tu masa nak check out, mr.hasben mintak pinjam motor dia utk gi brekpes dalam kampung... okay ja dia bagi amik kunci... sian motor skuter comel dia tu bila kami naik 4 orang.. ekekeke.... tapi masa nak balik tu kami bagi la tip kat dia... sikit ja pun... tapi punya la dia happy sengih tenkiu tak berenti....


 Pagi ni kami brekfas kat satu gerai... ada tokwan sorang yg boleh berbahasa melayu... yang lain2 tumpang sengih... pagi ni makan nasik kerabu... & nasi sup utk anak2 & mr.hasben...depa mana makan.. main ja lebih.... order nasi kuning untuk dompot.. last2 dompot tanak... bungkus ja la...


total makan pagi tu dgn mr.hasben bertambah nasi sup tu baru 100baht.... seronok betoi..on the way nak balik ke resort singgah kat Masjid Darul Aman tu..mr.hasben ada snap photo... nanti mintak kat dia utk tempek kat sini...bila sampai resort baru perasan ada salon kat sebelah tu ja... terus gedik2 nak cuci rambut..hahahaa.... mr.hasben layan anak main pasir... bagi chance la kat mak depa nak feling tourist.. ekeke... punya best dia cuci.. siap massage kepala... boh minyak siap iron lagi rambut...60baht ja caj dia.... 6 ringgit dengan susah payah camtu..kalo tau awai, malam tu akak dah buat rebonding dah... sure tak mahal kan.....ekekee....

okehla... time tu babai kat pantai sichon....babai to Teeny Beach Resort...Dari situ kami bertolak menuju ke Khanom... jarak dia dalam 37km saja.... dulu masa nak pegi ko samui dah perasan ada arca pink dolphin ni kat junction nak masuk ke khanom.. ingat saja2 ja dorang letak..rupanya mmg wujud pink dolphin ni kat situ..kadang2 org buleh nampak dari tepi pantai...ada jugak buat tour pegi naik boat bagai untuk pegi tengok di laut.. tapi tu pun tak janji..kalau ada rezeki dapat lah tengok.... kami dapat tengok yg arca kat pool hotel tu jadila.. hahahaa.....


Inilah chalet kami di khanom... dah book thru Agoda.... Talkoo Beach Resort nama dia... luas dah agak selesa... Interior design dia berasaskan kayu.. sampai sink kat bilik air pun nampak cam kayu hanyut gitu.... cuma part katil dia la cam tak best skit..bila nak naik or turun ada bunyi kayu... tak bagi bebudak ni melompat atas katil.. kang roboh jenuh lak..hahahaa...

kami ambil garden area... ingatkan garden area, tu cam satu kawasan, tapi jauh skit la dari pantai..rupanya dia dok the other side of the road...tanya kalo2 depa buleh tukar ke beach area... dia nak charge 500baht.. 50inggit tu.. emm.. takpala... bukan tadak transport... lagipun beach area dia bukan chalet yg betoi2 mengadap beach cam kat sichon.. so tak ralat sangat......











lepas check in, pusing2 kawasan resort... tengok pool.. pantai dia tak best sangat..sebab tak jauh dari situ dah port utk ferry ke ko samui/ko pha ngan.... ombak dia pun lagi ganas dari sichon beach...  yg buat budak2 seronok sbb ada pool... ada pulak arca dolphin dua ekor... umar kejap2 lepak bawah dolphin..heheehe...kalau ikutkan nak terjun pool dah dua org tu.. tapi sabarkan dulu...tengah panas lit lit......nanti tunggu petang2 sikit la ye anak2... hehee..

kaki dompot dah dalam pool dah tu...



lepak naik buai belakang cafe... kat area sini la chalet kat beach area... okeh... takda penyesalan di situ


rambut kejung kena air laut.. hahaa...









 Lepas habis bergambar mari kita carik lunch... sepanjang jalan nak ke resort tadi mmg tak nampak langsung kedai makan muslim.. dah pusing2 area situ... cuma kami perasan, resort kat area satu side lagi lagi cantik pantai dia... okeh... next time kalo nak pegi Khanom lagi, kita dok side situ pulak.....cuma kedai muslim mmg tidak kelihatan langsung.. emmm.... dah lapar dah nih.. makan ja la bekalan roti yg ada..... anak2 dah tido... kami suami isteri decided nak pi Surat Thani.. ni daerah lain dah....bukan di Nakhon Si Thammarat lagi....jaraknya lebih kurang 150km dari Khanom.. okeh la kan..dah alang2 pegi.... Khanom dah sampai dah dulu.. kiranya Surat Thani daerah baru la untuk kami.... 

Dalam perjalanan singgah stesen minyak... yang bestnya station minyak kat sini, mostly ada 7-11.. ada kiosk2... yg paling best kalo yg ada Amazon Cafe... sedap kopi & hot choc dia.. kopi satu mug yg tinggi tu baru 60baht.. hot choc size yg sama baru 50baht.... masa kat station minyak tu, ada muslim juai pulut ayam.. okeh... mari la kita makan pulut ayam dulu... anak2 tido mak ayah beromantik makan bersuap..ekekee.e....

Menurut mr.hasben, surat thani ni dia macam kuala.... aku mmg zero knowledge pasai tempat nih.. kalau tau nak datang sini, mmg awai2 dah buat research... at least tau mana nak makan.. things to do etc.....

dalam perjalanan nampak kedai motor.. berenti kejap pasai nak fix stroller umar... mclaren yg banyak berjasa tu dah tercabut satu skru.. masa org tu tengah pasang, dia bagitau tayar belakang tadak angin.. dia soh pi kedai tayar kat depan tu..... bila cek.. mak aihh... paku 2 inci.. nasib baik Tuhan pelihara kami.. tadak kejadian buruk berlaku... Alhamdulillah.... ada hikmah gak berenti pasang skru kat situ.. kalo tak masih dok jalan lagi la.... tataula apa jadi kot jalan....nauzubillah....
 
brother  yg kedai motor tu pun lintas mai kat kedai tayar tu... seronok dia jumpa org mesia.. dok kata dia 'Abang' & dok 'terima kasih'.. agaknya dia cam kami gak la... tau 'kap kun kap' ngan 'pu thai medai' ja.. ekekeke.....

bukak tayar takyah turun dari keta... saya suka..saya suka...ekekee....

mamat ni la punca dia.....
bersambung.....

2 comments:

CikLily Putih said...

terbaek oo chalet ni. depan pantai tuh. memang jadi favourite kite lah..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Farah lg suka yg tadi...brp yg nie pn okey jugak.. =D