Thursday, January 8, 2015

Cuti-Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 1

Day 1 (01012015)
Alor Setar - Tha Sala, Nakhon Si Thammarat

Day 2 (02012015)
Tha Sala - Teeny Beach Resort, Sichon, Nakhon Si Thammarat

Day 3 (03012015)
Teeny Beach Resort - Talkoo Beach Resort, Khanom - Surat Thani - Khanom

Day 4 (04012015)
Talkoo Beach Resort - Padang Besar - Alor Setar

Tempat yang sempat covered dalam 4 hari 3 malam
Alhamdulillah...percutian simple kami telah berjaya.  Mmg seronok sangat kali ni sebab ni kali pertama kami explore daerah ni.  Dulu pernah sampai..tapi lalu ja masa on the way nak pi Ko Samui.  Rupanya banyak jugak tempat percutian di sepanjang pantai timur thailand nih...

Kami mulakan perjalanan lebih kurang pukul 6pm pada 1 January 2015. Pelan asal 2hb baru nak bertolak sebab 1 Jan tu dompot akan mendaftar pra-sekolah.  hotel pun book kat agoda mula dari 2-4... tapi bila fikir balik.. elok juga tolak 1hb. kalo tolak 2hb, ntah pukul berapa nak bertolak. kang sampai sana dah gelap.. rugi la tak sempat nak explore banyak tempat.  lagipun hotel dari review dan gambar nampak cantik.  kalau takat nak pegi tido and check out esok tu, tak berbaloi.  maka kami suami isteri sebulat suara bertolak petang tu jugak.  satu yang best highway di thailand nih, sepanjang jalan, boleh nampak resort 24.  resort 24 ni ala2 guesthouse.  selalunya konsep dia ala2 chalet teres.  bilik berderet, siap ada parking depan pintu bilik.  depa bukak 24jam.  kiranya pukul berapa nak pi pun ada ja org kat reception dia... harga dia berpatutan.. selalunya bermula dari 150 baht sampai la yg mewah... cumanya kalau 400baht ke bawah tu, jarang la ada aircond. dia bagi kipas ja.. tilam katil pun kejung semacam.  cuma yg bestnya, dua tiga resort dah kami penah duduk, kebersihan mmg depa jaga.

Macam kami, since dah tolak kul 6, kami decided untuk berenti bila dah penat ja... akak jadi driver.  mr. hasben tukang baca peta.. hahaha....jangan buat tatau, pegi balik akak ni la yg memandu.  malam tu, kami berenti dinner di songkhla.. lepas sikit ja dari jambatan Ko Yo..tatau pun kat area situ ada banyak muslim food.  selalu kalau area situ, kami asik makan di Hatyai ja.. lepas nih, babai la makan kat hat yai yg agak mahal tu... kami dah ada port baru.  masa mula2 nak makan kat satu tempat yg agak in la kot untuk penduduk setempat. restoran steamboat. harga pun tak mahal.. dewasa baru dalam 15 inggit... seafood berlambak.. situ kan area laut.. mmg mewah la seafood.. since kami bukan nak makan fancy2 sebab perjalanan masih jauh, kami memilih satu gerai yang agak ke dalam sikit.  yg paling menarik perhatian ialah ikan bakar yg dilumur dengan garam sepenuh2nya & dibakar... teruja laki bini nak order yg tu.. depa tatau cakap melayu. ada sorang ja yg boleh paham sikit.  tunjuk 1 menu org sebelah makan, tup2 mai semua menu yg sebijik sama dengan org sebelah.. hahahaa..kelakar.... jenuh nak habiskan...yang paling win, bila bil sampai... ada ikan bakar, ada kerabu isi ayam, ada ayam bakar, ada sotong/udang masak apa tah dgn suhun... dengan nasik dengan air utk 4 org makan total semua 330baht camtu.. wehhh... gila murah... dalam 34-35RM kita... la ni duit depa mahai.. duit kita jatuh... kalu tukar duit kita rm10 duit depa 93.8baht..mencik....tapi even convert pun still murah.. tak dapat kot kat mesia rega camtu...




bihun, sos cili 2 jenis & daun sebakul tu mai sekali dengan ikan.  sampai sudah tatau cmana makan bihun tu dgn ikan.. ekekeke...

ikan bakar mabeles... dalam depa letak pandan, halia & daun apa lagi tah..function dia nak bagi hilang bau & bagi perasa kat ikan tu... sedap!!

kaki naik atas sbb ada kucing dok sondol kaki dia.. ekeke...

tudung ni akan muncul di setiap set... ni la satu2nya shawl yg ada.. yg lain tertinggal.. mihahahaa....

330baht!

Usai makan, dalam pukul 9 camtu kot, kami pun menerukan perjalanan.  dompot dok zikir pukul berapa nak sampai... aku cakap la dalam kul 12 lebih baru sampai daerah kita nak pi.  tapi belum sampai ke destinasi lagi.  kita akan berenti bila mama abis bateri.. hahaa.... perjalanan agak mencabar sebab tak familiar dgn jalan & hujan sekerat2... kena lebih berhati2 la... dalam pukul 1am camtu, sampai Tha Sala... salah satu bahagian dalam daerah nakhon si thammarat nih... nampak banyak resort 24 kat area bandar dia.. okeh.. meh la kita melabuhkan tirai untuk malam ini.  first resort aunty tu tatau cakap english langsung.. iskkk...makcik ni pun... carik la org yg buleh cakap english sesikit.. resort awak paling depan.. last2 babai... cuba resort belakang dia lak.. Paraveen Resort nama dia...uncle lak jaga.. okeh.. paham english... terus bawak ke bilik... harga 250baht.. tadak aircond, tilam kejung tapi bersih..parking keta ada pagar lak depan every unit...wifi laju.... okehla.. nak tido kejap ja.. esok pagi2 nak gerak keluar dah... dua beradik tu dah lama hanyut.. angkat masuk bilik pun tak sedar... maka tamat la cerita untuk hari ini....

Paraveen Resort ~ 250baht/nite

bersambung...

3 comments:

Amanda Suria said...

Memang nampak sedap ikan bakar tu..ikan apa tu..nampak macam tilapia merah je...murah pun murah eh....

Sella Shahbudin said...

macam talapia.... tatau nama apa.... tanya tukang masak dia cakap dalam bahasa dia.. hehehee....

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Hebat la drive sendiri.. kalau farah mau pening la kot...dgn jalan tak familiar lagi..huhuhu...