Thursday, January 15, 2015

Cuti-Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 3 - Khanom to Surat Thani, Thailand


Cuti-Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 1

Cuti-2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 2 - Sichon, Thailand
Cuti 2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 2 - Sichon, Thailand..Part 2
Cuti-2015 - Thailand (Nakhon Si Thammarat & Surat Thani)....Day 3 - Khanom, Thailand


Sambungan dari lepas tampal tayar kereta...

Sampai bandar Surat Thani... tatau nak pegi mana..Mr.hasben penah sampai & bermalam kat sana masa dalam perjalanan bermotosikal beliau ke Pattaya tahun lepas.. cuma dia ingat-ingat lupa kat mana spot makan dia tu... katanya area Station Bas Surat Thani.. pusing dua tiga kali tak nampak.. samada tak berniaga haritu ataupun dah tutup.... 

masa pusing2 cari kedai makan tu, nampak ada pasar malam.. okeh..kami dan pasar malam berpisah tiada... carik parking & masuk explore... cantik sangat pasar malam nih... mungkin sebab dia buat tengah2 bandar, memang teratur ja.. & bersih..... muslim food ada satu ja.. nasik kuning thailand tu... atau dikenali dengan Khao Mok.. kami sampai tahap tak lalu dah... dah 2 hari dok hadap nasik nih.. hahahaha.....

letak gambar dulu lah..

comel sangat gantung payung sepanjang jalan tu...






umar baru belajar pakai selipar... asik jatuh ja.. abg tolong kutip & pakaikan...

beli yakult + sumi jelly... sedap....

juice stroberi lak.... dap jugak....
 Lepas pasar malam tu.. kami ke Big C.. kiranya cam thailand punya Hyper Markat lah... since tak jumpa halal food lagi, kami decided nak beli ikan kat situ, soh depa siang & panggang/deep fry... kat sana tesco dorang pun ada service tu....beli ikan sardin panggang..sekor dalam 45baht... pastu udang yang dah siap panggang...satu bekas tu dalam 69 baht... kalo tak jumpa kedai gak, kami nak beli nasik kat 7-11 ja... hehee.....

Alhamdulillah.. dalam perjalanan balik ke Khanom tu, masih di bandar Surat Thani, nampak ada kedai muslim... terus bawak skali ikan & udang... ikan tu dah sejuk.. so agak kejung.. mintak tukang masak buah kuah.. dia suggest buat paprik.. okeh... boleh... order jugak tomyam seafood & telur dadar.. laju memasing makan...okeh gak bagi makan time lapar nih... habis semua makan.. hehee...... total makan malam tu, 180baht... mmg consider murah la....




Lepas makan, kami bertolak balik ke Khanom.. saja nak tengok suasana pantai time malam.. tapi dua beradik ni mana kisah siang ke malam... dari siang dok target ke pool... bagi chance la... pool pun bukak sampai kul 10... ada lebih kurang 1 jam lagi.. okeh la anak2.. mandi la korang dengan ayah.. mama lepak tepi amik gambar.. risau gak mula tu.. umar kan baru lepas baik dari penat haritu... Alhamdulillah... dia ok.. cuma malam tu masa keluar beli jugak ubat demam kat farmasi... in case demam tengah malam ke...

 


 

full moon malam tu...
Lepas mandi tukar baju bagai, balik bilik terus zzzz......


Bersambung lagi....

2 comments:

Amanda Suria said...

Mesti tomyam dia sedap kan....

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Kalau pi Thailand wajib pekena tom yam kan.. terbaik lah.. =D